За недовіру проголосували більшість суддів КС, пишуть ЗМІ / Фото УНІАН

Судді Конституційного суду висловили недовіру голові органу Станіславу Шевчуку.

За даними "Української правди", колеги Шевчука хотіли таким чином переконати його самостійно піти з посади.

Водночас, висловлення недовіри не передбачене законом "Про Конституційний Суд", як і право суддів звільняти свого голову.

Відео дня

Читайте такожГолова Конституційного суду може втратити посаду через брата, який "вдягнув" лого Зе-команди

Законом прописана єдина процедура дострокового звільнення голови суду: у разі подання ним відповідної заяви та підтримки колег.

Через те, що Шевчук не хоче залишати посаду голови, члени КС планують взятись за його звільнення з посади судді загалом.

Відповідно до закону, для звільнення судді КС необхідно щонайменше дві третини голосів колег.

У законі також йдеться, що підставами для звільнення може бути стан здоров'я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками чи подання заяви за власним бажанням.

Як повідомляє "Дзеркало тижня", за недовіру проголосували більшість суддів КС.

Вони підтримали висновок комісії з питань регламенту та етики, яка дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді нібито через істотний дисциплінарний проступок, грубе й системне нехтування своїми обов'язками.

Сам висновок комісії поки не був оприлюднений.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

15 березня судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас та Ігор Сліденко заявили, що подальше перебування Шевчука на посаді голови КС призведе до повного розвалу суду та руйнації конституційного правосуддя.

Судді також зазначили, що Шевчук «зосередив зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей та задоволення власних амбіцій».

За даними Центру протидії корупції, через ухвалення Конституційним судом рішення про скасування статті ККУ щодо незаконного збагачення Шевчуку анулювали візу до США.

17 квітня Постійна комісія з питань регламенту та етики Конституційного суду дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Станіслава Шевчука з посади судді КС у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду, та виявила його невідповідність займаній посаді.

Шевчука було обрано головою КС 21 лютого 2018 року.