За словами політолога, Зеленський може видати указ про розпуск Верховної Ради / УНІАН

Новообраний президент України Володимир Зеленський може видати указ про розпуск Верховної Ради, незважаючи на вихід фракції «Народного фронту» з парламентської коаліції.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Читайте такожПерший заступник голови АП подав у відставку – ЗМІ

Відео дня

Загалом, за словами політолога, вихід фракції «Народний фронт» з парламентської коаліції з юридичної точки зору «значно зменшує вірогідність розпуску ВР».

За його словами, це фактично нейтралізує розпуск Ради, оскільки згідно з українським законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі її не створення президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів (заплановані на 27 жовтня 2019 роки – УНІАН) законодавство вводить мораторій на дочасний розпуск Ради.

Фесенко наголошує, що після 16 червня навіть теоретична можливість розпуску ВР зникає.

Однак, як зауважив політолог, «Україна – це така держава, де можливо все».

«У президента, якщо захочуть розпустити Верховну Раду, можуть посилатися на те, що коаліція реально припинила своє існування не зараз, а раніше, що засвідчили судові рішення про надання списків членів коаліції. Списки не були надані, відповідно з того моменту можна вважати, що коаліції не існує», - зазначив він.

Крім того, Фесенко зауважив, що зараз можуть з’явитися позови до голови Верховної Ради Андрія Парубія про зловживання його посадовими обов’язками, оскільки він не оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті раніше.

«Ми зараз побачимо продовження тактичної боротьби навколо теми дочасних парламентських виборів», - переконаний експерт.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 травня, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив про вихід їхньої фракції з коаліції.

За його словами, «Народний фронт» «закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті поточного скликання.

Нагадаємо, за рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 лютого 2019 року Верховна Рада України повинна була до 12 березня 2019 року надати список народних депутатів, які входять до складу парламентської коаліції. Однак цього не було зроблено.

Суд ухвалив витребувати у парламенту відомості станом на 28 лютого із зазначенням прізвищ, імен, по-батькові народних депутатів, які входять до складу коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна». Також в ухвалі сказано, що такі відомості мають надати апарат ВР, координатори коаліції - голови фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» Артур Герасимов та Максим Бурбак.