Порошенко нагадав, що курс на євроінтеграцію закріплений у Конституції України \ фото УНІАН

Президент Петро Порошенко закликав переможця виборів глави держави Володимира Зеленського, інавгурація якого відбудеться 20 травня, створити такі умови, щоб Україна до 2023 року відповідала критеріям членства в Євросоюзі.

Читайте такожЗа останній рік багато зроблено для наближення України до Євросоюзу - Мінгареллі

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав на Михайлівській площі у столиці під час церемонії відкриття Дня Європи в Україні.

Відео дня

"Післязавтра приступить до виконання обов'язків новий президент України. Я твердо сподіваюся, що він продовжить рух України до Євросоюзу. Це не можна ігнорувати, тому що абсолютна більшість українців стоїть саме на цих позиціях - це вектор, який беззаперечно підтримується усім українським народом", - наголосив Порошенко.

Він нагадав, що курс на євроінтеграцію закріплений у Конституції України.

"І щоб я хотів сказати тим, хто вже від післязавтра буде втілювати державну стратегію, здійснювати зовнішню політику. По-перше: бережіть довіру і солідарність Євросоюзу та України. Це надбання є дуже високою цінністю", - сказав Порошенко.

Також він закликав представників майбутньої влади посилювати міжнародну коаліцію на підтримку України.

"По-друге: зміцнюйте проукраїнську міжнародну солідарність світу, міжнародну коаліцію в світі на підтримку України, яка протистоїть російській агресії", - сказав Порошенко і додав, що партнери України підтримують реформи, що реалізуються у нашій державі.

Крім того, він закликав посилювати тиск на Росію.

"По-третє: посилюйте санкційний тиск на Російську Федерацію, яка має звільнити українську землю, яка має забезпечити відновлення українського суверенітету над окупованими територіями і забезпечити територіальну цілісність Української держави, забезпечити повернення Криму", - заявив президент.

"По-четверте: продовжуйте й ефективно втілюйте в життя Угоду про асоціацію, закріплюйте угоду про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Євросоюзом, бо Україна нарешті має вже зараз увійти до внутрішнього ринку Євросоюзу", - зауважив Порошенко.

"По-п'яте: продовжуйте секторальну співпрацю з Євросоюзом у напрямку, який вже зараз зафіксований в рішеннях саміту (Україна-ЄС) - це Цифровий союз, Енергетичний союз, Митний союз і Шенгенський союз", - наголосив президент.

За його словами, нова влада має вжити заходів за цими напрямками вже цього року.

"І останнє, найважливіше -створіть всі умови, щоб до 2023 року Україна відповідала критеріям членства в Євросоюзі і мала можливість подати заявку на повноправне членство Української держави в Євросоюзі і підписати План дій щодо членства України в НАТО", - наголосив Порошенко.