Двері для членства України в Євросоюзі відкриті / фото ZN.UA

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявляє, що двері для членства України в Євросоюзі відчинені, але ЄС наразі не готовий надати перспективу членства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол ЄС сказав на круглому столі, приуроченому до 10-ї річниці започаткування Ініціативи ЄС «Східне партнерство». 

Читайте такожУкраїна запропонує Євросоюзу переглянути Угоду про асоціацію - Климпуш-Цинцадзе

Відео дня

"Відповідь є дуже чіткою і короткою: у статті 49 Угоди ЄС пояснюється, що будь-яка європейська країна, яка відповідає певним критеріям, пов'язаним з верховенством права, демократією і свободою, може подати заявку на приєднання до Європейського Союзу. Це перша теза", - заявив Мінгареллі.

"Друга теза: Україна є європейською країною. Ви - в центрі європейського континенту, і тому двері відчинені", - наголосив посол ЄС.

"Третя теза - ЄС сьогодні не перебуває у тій позиції, щоби запропонувати перспективу членства будь-якій додатковій країні. Перш за все, ми маємо усунути ряд проблем, які ми маємо", - пояснив Мінгареллі.

"Четверта теза - Україні все ще багато чого треба зробити перед тим, щоб відповідати умовам, які дозволять подати заявку для членства в ЄС", - наголосив посол ЄС.

У цьому зв'язку він сказав, що Україна має зосередити свою увагу та наявні знання на утвердженні верховенства права, прискоренні економічного розвитку, щоб українці могли знаходити роботу в Україні, а не за кордоном, а також треба забезпечити належний рівень управління в Україні.

Також посол переконаний, що Україна має усі активи, щоби стати однією з найбільш заможних країн на континенті.

Крім того, Мінгареллі наголосив, що шлях досягнення мети набагато важливіший, аніж сама мета.

"Подумайте над цим", - заявив Мінгареллі.