ЦВК очікує указу про розпуск Ради / фото УНІАН

У Центральній виборчій комісії поки офіційно не коментують можливість проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.

Як повідомило УНІАН джерело у ЦВК, "офіційного коментаря наразі не може бути, бо ще немає указу президента".

За словами співрозмовника агентства, згідно зі ст.107 закону про вибори народних депутатів, виборча кампанія стартує з наступного дня після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, з цього ж дня стартує висування кандидатів у депутати партіями, а закінчується процес висування за 40 днів до дня голосування.

Відео дня

Читайте такожНардеп розповів, коли Зеленський проведе консультації з фракціями про розпуск Ради

Згідно з цією ж статтею, подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у депутати також розпочинається наступного дня після опублікування указу й закінчується за 30 днів до дня голосування. Реєстрація кандидатів у депутати закінчується за 25 днів до дня голосування.

Що стосується фінансових питань, зокрема, закупівлі виборчих бюлетенів та інших необхідних послуг, то у ЦВК вважають, що поки ще зарано про це вести мову.

"Ми будемо все це аналізувати вже після указу. Тому що ми не знаємо, коли саме він буде опублікований. Тому про технічні та фінансові питання проведення виборів говорити ще трошки зарано", - зазначив представник ЦВК.

У статті 107 закону про вибори народних депутатів також вказано, що кошти на підготовку та проведення позачергових виборів перераховуються ЦВК у триденний строк з дня опублікування указу.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція «Народний фронт» заявила про вихід із коаліції.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

Сьогодні, 20 травня, президент Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і проведення дострокових парламентських виборів.