Зеленського закликали покласти край насильницьким нападам на громадських активістів / фото УНІАН

Міжнародні правозахисні організації закликають президента Володимира Зеленського покласти край насильницьким нападам на громадських активістів в Україні.

Про це йдеться у переданому агентству УНІАН відкритому листі до президента України від таких організацій як Amnesty International, Human Rights Watch та Freedom House щодо ситуації із захистом прав людини.

Читайте такожВ Україні і світі вимагали покарання для замовників і вбивць Гандзюк (фоторепортаж)

Відео дня

Зокрема, у листі акцентується увага на таких аспектах як безкарність, потреба цивільного контролю над правоохоронними органами, свобода ЗМІ, становище постраждалих внаслідок конфлікту на сході України, та відповідальність за злочини, пов'язані з конфліктом.

"За останні п'ять років ми спостерігаємо певний прогрес з боку української влади стосовно деяких ключових проблем, але також стагнацію та регрес стосовно інших. Ми пишемо цей лист на початку вашого президентства з проханням, щоб ви гарантували, що справедливість, підзвітність та дотримання прав людини стануть ключовими у вашому порядку денному, особливо у тих сферах, в яких відсутній прогрес", - зазначають правозахисники.

"Ми закликаємо вас покласти край безкарності за злочини на ґрунті ненависті та насильницьким нападам на громадських активістів і журналістів, посилити підзвітність правоохоронних органів та служб безпеки завдяки громадському контролю, а також захистити права людей зі сходу України, які постраждали внаслідок конфлікту, зокрема, літніх людей", - йдеться у листі.

Під цим листом підписалися директор регіонального офісу Amnesty International у країнах Східної Європи та Центральної Азії Марі Стразерс, директор відділу країн Європи та Центральної Азії у Human Rights Watch Х’ю Вільямсон та директор програм Freedom House у Європі та Євразії Марк Бехрендт.