Інавгурація Зеленського відбулася сьогодні, 20 травня \ УНІАН

Інавгураційна промова Володимира Зеленського була блискучою, як і поведінка новообраного президента. Такої інавгурації Україна ще не бачила.

Читайте такожЖарти, розпуск Ради та курйози: як пройшла інавгурація президента України (відео)

Про це у колонці на Главреді написав Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. "Володимир Зеленський продемонстрував абсолютно новий стиль і нову якість позиціонування президента. До того ж, вперше новий президент відразу, з перших хвилин вступу на посаду, почав конфліктувати з парламентом і урядом", - написав експерт.

Відео дня

На його думку, саме такий настрій і такий стиль дій визначать подальшу лінію поведінки пана Зеленського.

Кулик висловив думку, що меседжі, озвучені Володимиром Зеленським в інавгураційній промові, заслуговують найвищої оцінки. Вони знайшли максимальну підтримку в українському суспільстві і створили інерцію великого запиту на зміни.

"Зеленський підтвердив той факт, що він буде відповідати своїм обіцянкам і програмі, які озвучив під час виборчої кампанії. По суті, у своїй інавгураційній промові він озвучив все те, чого від нього очікують виборці. Це стосувалося і його слів про мир, і указу про розпуск парламенту, і багато іншого. Зеленський підтвердив, що є антисистемним політиком, який хоче зламати існуючу політичну систему", - зазначив Кулик.

"Люди все це почули. Справді, слова і поведінка Володимира Зеленського були досить щирими. І, думаю, Зеленський переконав навіть тих, хто сумнівався в ньому і його здатності діяти так", - написав експерт.

Кулик вважає, що сам Зеленський зараз виходить у нову для нього якість. І найголовніше для нього зараз – не допустити гібридності, тобто не допустити в свою команду і склад адміністрації людей з сумнівною репутацією, а також пов'язаних з олігархічними групами, в тому числі людей Комолойского. Плюс – для нього важливо позбутися токсичних осіб типу Портнова і іже з ними. Крім того, для нього важливо не торгувати франшизами на місцях. Як тільки серед його кандидатів по мажоритарці з'являться люди з старих команд, це буде означати, що він не дотримується своїх обіцянок. І тоді та інерція, на яку він сподівається, буде давати збої і стане просідати.

Експерт допускає, що найімовірніше, Верховна Рада не стане грати за тими правилами гри, які спробував встановити Зеленський в перший же день. Зокрема, парламент навряд чи стане ухвалювати закон про скасування депутатської недоторканності. Але, можливо, Рада прийме закон про покарання за незаконне збагачення. В цілому, Верховна Рада буде в опозиції до новообраного президента.

"Крім того, великі сумніви викликає те, що буде втілений указ президента про розпуск парламенту. Існує казус законодавства, який пов'язаний з датою припинення існування коаліції. Якщо виходити з того, що парламентська коаліція припинила своє існування в 2016 році, то Зеленський має право на указ про розпуск Верховної Ради. Якщо ж коаліції не стало в 2019 році, то на такий указ президент права не має, а це означає, що питання про дострокові парламентські вибори потоне в судах", - написав Кулик.