Ілюстрація \ REUTERS

У Володимира Зеленського були всі політико-конституційні підстави розпустити парламент.

Читайте такожЕксперт про перший день президентства Зеленського: такої інавгурації Україна ще не бачила

Які - пояснив Главреду політолог Олексій Якубін. "Існування коаліції регулюється не Законом про регламент, а виходячи з Конституції України про чинну коаліцію. В Конституції написано, що коаліцією може вважатися об'єднання фракцій, які мають більшість. Але головне завдання коаліції – кадрове. І якщо вона не заповнює вакансії протягом місяця-двох, а в Кабміні є виконуючі обов'язки, то це може трактуватися, як відсутність коаліції в Раді. І тоді не обов'язково доводити відсутність або наявність 226 депутатів. Достатньо взяти факт кадрового голоду в уряді. А у нас там багато виконуючих обов'язки. Це в. о. голови МОЗ Уляна Супрун, в. о. міністра інформаційної політики. Аграрної політики. Список можна продовжувати далі, але тільки це є доказом того, що коаліція не справляється зі своїми обов'язками", - каже політолог.

Відео дня

За його словами, тепер парламенту доведеться доводити, що у нього є коаліція чи що вона розпалася в минулу п'ятницю, а не Зеленському.

"Враховуючи, що в п'ятницю Народний фронт зробив "квазі-вихід" з "квазі-коаліції", це можна назвати спробою зупинити поїзд, який вже йде. Поїзд дострокових виборів. І вже в п'ятницю вони були впевнені, що така заява президента буде. У підсумку це і сталося", - пояснив Якубін.

Політолог каже, що діло залишилося за малим.

"Але є процедурна частина – президент повинен провести консультації з лідерами голів фракцій про достроковий розпуск парламенту. Наскільки я розумію, ця зустріч перенесена на ранок вівторка. Після цього, щоб не обговорювали, Зеленський може видати такий указ. І якщо він дуже швидко буде опублікований в Голосі України, і від моменту, як він з'явився до моменту публікації, його не встигнуть оскаржити в судах, то в такому випадку цей указ буде вважатися чинним", - вважає політолог.

Потім депутати, пояснює експерт, зможуть цей указ оскаржувати в судах, але Центрвиборчком вже буде займатися підготовкою до дострокових парламентських виборів.

"І вони будуть відбуватися, незважаючи на все, що далі будуть робити народні обранці. Тим більше, що їм доведеться включитися у виборчу кампанію. Їм буде не до судових позовів.Тим більше, про це вже проінформовані і наші західні партнери. На це вказує заява міністра енергетики США Ріка Перрі, який відвідав сьогодні інавгурацію. У його зверненні була фраза від імені Сполучених Штатів, що вони вітають нового президента і сподіваються на новий парламент. Скоріше за все, питання про дострокові парламентські вибори обговорювалося і з американцями і представниками інших західних країн", - додав співрозмовник.

Швидше за все, дострокові вибори будуть, уточнює експерт.

"Інше питання – коли він зможе видати такий указ, від якого залежить дата і відлік до 60 днів. Сьогодні, напевно, вже цього не буде. Це може бути завтра, 21 травня (тоді вибори відбудуться 21 липня). Або Зеленський запропонує депутатам вирішити для нього частину кадрових питань, які для нього зараз є дуже важливими, але сам він не може їх зробити. Тому, можливо будуть певні торги з парламентом, в тому числі і за дату дострокових виборів", – говорить Якубін.

Нагадаємо, сьогодні під час інавгураційної промови Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради і закликав депутатів наостанок проголосувати за зняття депутатської недоторканності.