Генерал сказав, що він поговорив із Зеленським ще до інавгурації 21 травня / фото УНІАН

Новопризначений начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак розповів, що новий президент Володимир Зеленський справив на нього враження енергійної людини, яка точно знає, чого хоче.

Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН, ТСН та ТСН Тиждень.

«Особисто я познайомився з сьогоднішнім президентом після його перемоги у другому турі, дати не пам’ятаю», - заявив він.

Відео дня

За словами Хомчака, з ним зв'язалася помічниця Зеленського і запросила на зустріч з майбутнім президентом.

Генерал сказав, що він поговорив з Зеленським ще до інавгурації 21 травня. «Це було до інавгурації, за декілька днів ми зустрілися і я в перший раз познайомився з президентом особисто», - додав він.

«Знали ми його як людину, яка багато років влучно вміла знаходити проблеми влади і гостро їх висвітлювати – це ми знали, бо у кожного є своє враження про кожну людину», - зауважив Хомчак.

За його словами, під час зустрічі йому не було обіцяно жодних посад. «Нічого не пропонувалось, це було просто спілкування. Було поставлене питання, якою мовою ви хочете спілкуватися. Я сказав, що мені все одно, якою мовою спілкуватися. Президент запропонував спілкуватися українською мовою і ми спілкувалися українською, причому нормально. Те, що я чув під час виборчої кампанії, виявилося зовсім не таким», - додав він.

Читайте такожХомчак виступає проти переговорів із бойовиками на Донбасі

«Ми говорили про життя, про Іловайськ мене розпитував президент. Він хотів про це почути, бо багато є інсинуацій з цього приводу, багато є неправдивої інформації… Я йому коротко розповів, тому що навіть, якщо просто змалювати всю картину, треба не 5 хвилин і не 10. Потім ми поспілкувались про те, яку я посаду займаю, ким я був», - додав генерал.

«Я так розумію, це було знайомство. Мене президент вивчав. Я бачив, яким поглядом він дивиться – це був погляд не артиста, це був погляд психолога, який конкретно вивчав все. Заглядав кудись туди, в середину», - наголосив начальник Генштабу.

На запитання щодо того, яке на нього справив Зеленський враження саме як верховний головнокомандувач, Хомчак відповів: «Я вам скажу, я був дуже здивований, тому що він задавав питання з розумінням справи. Коли людина, яка у військовій сфері не є спеціалістом, але задає питання з розумінням, – є діалог. Я, чесно кажучи, був приємно здивований, що настільки він розуміє, що він хоче».

Крім того, начальник Генштабу прокоментував закиди опонентів Зеленського під час виборчої кампанії щодо того, що він нібито буде слабким верховним головнокомандувачем.

«Мені важко зрозуміти, як людина може сказати, ким хто буде. Навіть відомі мольфари чи пророки говорили одне, а відбувається не так. Я б на себе не брав відповідальність сказати, яким хто буде. Але те, що я побачив Володимира Олександровича, коли я з ним поспілкувався, – я побачив чіпку людину, яка береться, яка цікавиться, яка не просто задає питання заради того, щоб їх поставити», - заявив він.

«Був живий процес, є інтерес, є енергія, яка до чогось веде. Це дуже велика сила, коли людина має енергію і вона чогось хоче. Це таким моє враження було... Спрогнозувати – я хочу сказати, що верховний головнокомандувач – це, насамперед, відповідальність, але це не значить, що це цар, який один визначає, як все буде, тому що для цього є ще дуже багато посадовців, які підготовлені, які знають, які беруть участь і колегіально ухвалюють рішення, і потім вони виконуються», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Зеленський призначив Хомчака начальником Генштабу ЗСУ замість Віктора Муженка.

Хомчак народився у червні 1967 року, генерал-лейтенант Збройних сил України, з 2016 року займав посаду начальника штабу Сухопутних військ ЗСУ.