Із ситуаційної кімнати АП зникли сервери, що містять секретну інформацію / фото УНІАН

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили провадження і почали розслідування щодо можливої втрати серверів з секретною інформацією із ситуаційної кімнати Адміністрації президента України.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі ДБР.

"Слідчі теруправління ДБР, розташованого у місті Києві, розпочали досудове розслідування щодо можливої втрати службовими особами Адміністрації президента України матеріальних носіїв секретної інформації, які містять державну таємницю", - зауважили в бюро.

Відео дня

Читайте такожЕкс-заступник голови АП Порошенка розповів, як працювала ситуативна кімната президента

У ДБР нагадали, що 28 травня у засобах масової інформації було оприлюднено відеозвернення секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Данилюка про відсутність у ситуаційній кімнаті Адміністрації президента серверів, які містять секретну інформацію.

Кримінальне провадження зареєстровано за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 329 Кримінального кодексу України (втрата документів, що містять державну таємницю, що спричинило тяжкі наслідки).

Слідчі ДБР проводять першочергові слідчі дії, спрямовані на всебічне, повне та неупереджене дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення, сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 28 травня новопризначений секретар РНБО Данилюк заявив, що із ситуаційної кімнати в Адміністрації президента зникли монітори і сeрвeри, на яких зберігалась інформація.

Про це Данилюк повідомив на своїй сторінці у Facebook та оприлюднив відео, на якому видно, що на місцях, де раніше були монітори і сервери, нічого не залишилося.

Демонструючи стан кімнати, він заявив, що ще місяць тому вона виглядала інакше. "На всіх стінах були великі монітори, які були приєднані до серверів. Все було знято під час зміни влади. Така вийшла цивілізована передача влади в Україні. Залишилися хіба що прапори, під якими приймалися рішення під час нарад", - сказав Данилюк.

Також він показав сусіднє із ситуаційною кімнатою невелике приміщення, в якому розміщувались сервери, з яких надходила інформація на монітори. "Сервери також були вивезені. Моніторів немає, серверів немає... Навряд чи це виглядає як цивілізована передача влади. Що сталося з серверами, на яких зберігалася секретна інформація?", - запитав Данилюк.

Пізніше на своїй сторінці у Facebook речник екс-президента Святослав Цеголко заявив, що вся техніка для ситуаційної кімнати в РНБО була орендована за власний кошт Петра Порошенка і повернута орендодавцю.