За його словами, друзям і партнерам України було важливо почути ці ключові тези / фото УНІАН

Ситуація з плагіатом фрагментів виступів президента Володимира Зеленського і колишнього глави держави Петра Порошенка є свідченням послідовності зовнішньополітичного курсу України.

Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав кореспонденту УНІАН, коментуючи ідентичність фрагментів у виступах Зеленського та за йПорошенка про те, що вступ України до Європейського Союзу призведе до "смерті російського імперського проекту".

Читайте також"Це не тролінг": Порошенко відреагував на "плагіат" у промові Зеленського в Брюсселі

Відео дня

Зокрема, глава МЗС назвав ідентичність фрагментів у виступах Зеленського та Порошенка "комічною історією".

"Як-то кажуть, багато галасу з нічого. Щоправда, не шекспірівських масштабів. Базові тези дійсно були підготовлені в МЗС. Деякі з них озвучувалися попереднім президентом Петром Порошенком під час Дня Європи", - заявив Клімкін.

За його словами, друзям та партнерам України було важливо почути ці ключові тези, особливо під час першого візиту Зеленського до Брюсселя, тому їх було включено до пакету пропозицій, надісланих до Адміністрації президента.

«Але потім підготовлені МЗС тези були озвучені на з'їзді партії «Європейська солідарність», - додав Клімкін.

За його словами, «можна було б пишатися тим, що позиція МЗС користується таким попитом».

«І це не дивно, адже вони відповідають основоположним принципам нашої євроінтеграції. Підготовлені МЗС тези - це не просто сигнали. Це засадничі позиції України щодо протидії російській агресії та інтеграції до ЄС та НАТО. А «плагіат» з підготовлених МЗС тез є якраз свідченням послідовності зовнішньополітичного курсу нашої держави», - сказав міністр.

На його переконання, "чим більше посадовців, політиків та лідерів думок приєднуються до публічного озвучення позицій, підготовлених МЗС, тим потужніше звучатиме голос України на міжнародній арені".

Як повідомляв УНІАН, прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко звинуватив Зеленського у плагіаті.

Цеголко стверджує, що частина промови Зеленського під час зустрічі з президентом Євроради Дональдом Туском 5 червня у Брюсселі повністю співпала з частиною промови Порошенка на з’їзді партії «Європейська солідарність» 31 травня у Києві.

Заступник глави Адміністрації президента з питань інформполітики Кирило Тимошенко ініціював службове розслідування щодо ідентичності певних фрагментів виступу Зеленського на спільному брифінгу з Туском та Порошенка на з‘їзді партії «Європейська солідарність».

У прес-службі президента заявили, що попередньо встановлено, що працівники МЗС, які готували тези для брифінгу Зеленського, паралельно продовжували працювати на Порошенка.