Питання щодо ситуації у Молдові перебуває під контролем президента Володимира Зеленського / Фото УНИАН

В Адміністрації президента України після проведення переговорів з міжнародними партнерами зроблять заяву щодо ситуації у Молдові.

Читайте такожЗеленський і президент Молдови домовилися про зустріч

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала речник президента Юлія Мендель.

Відео дня

За її словами, питання щодо ситуації у Молдові перебуває під контролем президента Володимира Зеленського.

"Зараз відбуваються певні заходи, тобто, деякі особи, які перетинають кордон України на кордоні з Молдовою, проводиться більша їхня перевірка, особливо коли ми говоримо про людей, які мають ознаки радикального налаштування", - повідомила Мендель.

"Зараз тривають консультації для того, щоб зрозуміти подальші наші кроки", - додала вона.

Мендель нагадала про заяву Міністерства закордонних справ України, в якій йшлося, що Україна готова підтримувати Молдову, оскільки вона є "дуже цінним партнером". "Особливо коли йдеться про те, що у нас спільні євроінтеграційні кроки", - сказала вона.

"Я думаю, що найближчим часом у нас буде заява, однак ми не хотіли її робити раніше, ніж дипломати проведуть усі переговори, особливо з міжнародними партнерами і Євросоюзом", - зауважила Мендель.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу уряду і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту та склади профільних комісій. Уряд очолила Майя Санду, чию кандидатуру запропонував відомий проросійською позицією Ігор Додон.

У КС Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і має бути розпущений.

Парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу", в якій ідеться про анулювання змішаної виборчої системи та висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. В документі міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що ПРСМ і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

Вночі 9 червня у Кишиневі протестувальники заблокували будівлі уряду, МВС, Генпрокуратури, Міністерства фінансів, Міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища та інші держустанови, щоби не пустити туди нових призначенців.

9 червня Конституційний суд Молдови відсторонив Додона від поста президента і призначив в.о. президента колишнього прем'єра Павла Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. ПСРМ отримала 35 мандатів у 101-місному парламенті, правляча Демократична партія - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM ("Зараз") - 26 мандатів.

Євросоюз визнав законним новий уряд Молдови та готовий з ним працювати, наголосили високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар Йоганнес Ган.

У МЗС України заявили, що "як держава-посередник і гарант, Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати, у разі необхідності, сприяння у вирішенні існуючих проблем". В МЗС закликали провідні політичні сили Молдови діяти в межах правового поля, вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу з метою уникнення силового протистояння.

Служба безпеки України посилила контррозвідувальний режим щодо радикально налаштованих громадян Росії на в'їзді до Молдови через територію України.