/ фото УНІАН В ООН очікують притягнення до відповідальності нападників на активістів і журналістів / фото УНІАН

Моніторингова місія ООН з прав людини закликає правоохоронні органи невідкладно й ефективно розслідувати всі напади на активістів та журналістів в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова місії Фіона Фрейзер повідомила сьогодні на брифінгу в Києві.

Читайте такожПід ГПУ відбулась акція з вимогою видачі підозр усім замовникам вбивства Гандзюк (фото, відео)

Відео дня

Вона нагадала, що в Україні досі не притягнуті до відповідальності особи, винні у нападах чи насильницьких діях стосовно правозахисників, активістів і представників ЗМІ.

Фрейзер зауважила, що суд у справі вбитого чотири роки тому журналіста Олеся Бузини знову розпочнеться з самого початку, віддаляючи момент встановлення справедливості.

Також голова Моніторингової місії нагадала, що наступного місяця мине три роки з дня вбивства журналіста Павла Шеремета, а правоохоронці до цього часу не встановили винних у вчиненні вбивства.

"Хоча п'ятьох осіб засуджено за смертельний напад на Катерину Гандзюк, ті, хто замовив і заплатив за вчинення цього злочину, досі не були притягнуті до відповідальності", - заявила Фрейзер.

Разом із тим, вона констатувала, що у лютому, березні і квітні місія зафіксувала менше нападів на журналістів, однак у травні і червні в Черкасах та Харкові було вчинено дві насильницькі атаки на працівників ЗМІ.

"Ми закликаємо правоохоронні органи забезпечити невідкладне й ефективне розслідування усіх нападів, що заважають діяльності громадянського суспільства", - наголосила Фрейзер.

Водночас вона нагадала, що не притягнуті до відповідальності особи, які вчиняли напади під час акцій у Києві та інших містах. При цьому з середини травня місія фіксувала збільшення кількості нападів на представників ЛГБТІ-спільноти і ромів.