Ілюстрація REUTERS

Україна не збирається повторювати військових спроб пройти крізь Керченську протоку у такому форматі, як це було у листопаді 2018 року, коли були захоплені судна та моряки.

Читайте такожВ РФ не хочуть виконувати рішення трибуналу ООН щодо звільнення українських моряків

Про це в інтерв'ю "Донбас.Реалії" заявив глава Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак.

"Через Керченську протоку ми проходимо кожен день. Військові спроби повторювати так само, як це було, ми не збираємося", - запевнив він.

"Будемо думати, як це робити так, щоб не було таких наслідків", - додав Хомчак.

Глава Генштабу також заявив, що під час захоплення українських моряків та суден російськими військовими були провокації з російського боку. 

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» та «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплених моряків та військові судна.