Експерт не сумнівається, що збереження транзиту через Україну після запуску Північного потоку-2 також є бізнес-інтересом Європи / УНІАН

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський висловив думку, що Європейський Союз стурбований виключно своїми інтересами у війні на Донбасі.

Про це він сказав під час чату на Главреде.

"Ще 2009 рік, коли було розблоковано транзит російського газу, показав, що її турбують лише власні інтереси. Все, з того моменту європейці пішли, і далі ми вели переговори вже самі. Тоді тиждень Європа сиділа без газу. І все, як корова язиком злизала, європейців не було. А далі Україна сама, сама, сама..." - сказав він.

Відео дня

За словами Землянського, вже давно потрібно змиритися з тим, що інтереси України ніхто у світі відстоювати не буде.

Читайте такожУкраїна розраховує на підтримку нового складу Європарламенту у протидії агресії РФ

"Європу в даному випадку ми можемо включити в консорціум. Це - гроші, які вона буде заробляти. Європа каже: "Раз ви такі криворукі і самі не в змозі - прийдемо до вас княжити". Тим більше, так Європа виграє двічі: вона вклалася в Північний потік, а тепер ще вкладеться в українську ГТС - запрацює і там, і там", - сказав спікер.

Експерт не сумнівається, що збереження транзиту через Україну після запуску Північного потоку-2 також є бізнес-інтересом Європи.

"Адже і Меркель говорить про необхідність збереження транзиту через українську територію, тому що це – гроші. А вона відстоює інтереси нафтогазових та сервісних компаній, які будуть працювати на території України. Так що нічого особистого – тільки бізнес", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, канцлер Федеративної Республіки Німеччина Ангела Меркель заявила, що ЄС не скасує санкції, поки Росія не поверне Крим до складу України.