Делегація України вважає, що почалося саморуйнування ПАРЄ / фото УНІАН

Українська делегація просить регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи відсторонити від ведення засідання президента Асамблеї Ліліан Морі-Паск’є через порушення нею регламенту.

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко у Facebook.

Читайте такожУ ПАРЄ відмовилися слухати доповідь щодо шантажу та відповідальності РФ за MH17

Відео дня

"Українська делегація звернулася до регламентного комітету ПАРЄ з проханням відсторонити президента Асамблеї від ведення засідання через грубі порушення нею регламенту і неповагу до депутатів. У Страсбурзі ми діємо злагоджено і однією командою", - наголосила Геращенко.

Своєю чергою, як повідомив голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар'єв на своїй сторінці у Facebook, "у зв'язку з напругою в ПАРЄ перенесли святкування 70-річчя Ради Європи на осінь".

Він зазначив, що президент ПАРЄ щойно припустилася грубого порушення регламенту: "Свавільно змінила порядок денний, коли голосування показало, що не було достатньо голосів (2/3 від присутніх). Такого відвертого нахабства я не пам‘ятаю за всі 6,5 років роботи ПАРЄ. Мало того, Паск’є все визнала після того, як я взяв слово і вказав їй на це порушення, але... відмовилася виправляти неправомірні дії!" - заявив Ар'єв.

"Саморуйнування ПАРЄ почалося. Ми звернулися до регламентного комітету і вимагаємо від Паск’є відсторонитися від ведення сесії через зафіксований факт нехтування голосуванням делегатів до комітетських висновків. І от зараз побачимо, як європейські принципи діють тоді, коли сильно кортить застосувати політичну доцільність", - додав Ар'єв.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

24 червня цього року президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паскьє підтвердила, що на літній сесії права делегації Російської Федерації в Асамблеї можуть бути відновлені.