КСУ розглядає конституційність закону про "очищення влади" / фото УНІАН

Конституційний суд України (КСУ) з великою долею ймовірності може скасувати закон "Про очищення влади", також відомий як "закон про люстрацію".

Читайте такожПонад 900 посадовців часів Януковича можуть повернутися: Мін'юст назвав загрозу скасування закону про люстрацію

Таку думку висловив юрист Центру демократії і верховенства права Іван Пятак, передає «Обозреватель». На його думку, КСУ може використовувати ті самі методи, що і при скасуванні статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Відео дня

"Є велика ймовірність того, що Конституційний суд може винести рішення про неконституційність цього закону. Такий ризик дуже великий, враховуючи склад КСУ, до якого абсолютно немає ніякого довіри. У його складі є судді, які ухвалювали рішення, які в подальшому призвели до узурпації влади Януковичем. Відповідно, вони за логікою могли б підтримувати скасування цього закону", – заявив Пятак.

За словами юриста, формальних підстав для скасування люстрації КСУ може знайти дуже багато.

"Думаю, може бути багато посилань на Конституцію України, на принципи верховенства права, дотримання рівності, недискримінації, правової визначеності. Як показує практика, в рішенні, яким скасовувалася стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення, Конституційний суд використовував всі можливі європейські принципи саме для того, щоб виправдати корупціонерів і тих, хто незаконно збагачується. Тут такий самий принцип може бути застосований – тих, хто винен у ситуації, що склалася з 2010 по 2014 рік, виправдають на основі європейських принципів", – вважає він.