Ілюстрація / REUTERS

Європейський парламент закликає Євросоюз, його керівні органи та країни-члени ЄС бути готовими до запровадження нових санкцій проти Росії в разі продовження порушення нею міжнародного права.

Як повідомляє Представництво України при Європейському Союзі у Twitter, за відповідну резолюцію проголосували 458 депутатів Європарламенту.

Європарламент вітає рішення Ради ЄС про продовження обмежувальних заходів щодо Росії та підтверджує, що "санкції ЄС не повинні бути скасовані, поки Росія не виконає свої міжнародні зобов’язання, у тому числі Мінські домовленості".

Відео дня

Європарламент "закликає держави-члени залишатися твердими та єдиними у своїй прихильності до узгоджених санкцій проти Росії та розглянути цільові заходи проти окремих осіб, відповідальних за затримання політичних в'язнів і здійснення над ними суду", а також "закликає міжнародне співтовариство посилити тиск, щоб забезпечити звільнення усіх політичних в'язнів, які утримуються на окупованій Росією території".

Крім того, європарламентарії закликають наступного віце-президента Єврокомісії - високого представника Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики розробити нову всеосяжну стратегію відносин ЄС – Росія, спрямовану на зміцнення миру та стабільності.

Читайте такожТуск сумнівається у швидкому введенні нових санкцій проти РФ через відмову звільнити українських моряків

У Європарламенті наголошують, що "діалог має ґрунтуватися на твердих принципах, включаючи повагу до міжнародного права і територіальної цілісності сусідів Росії, і водночас зміцнювати міжлюдські контакти з громадянами Росії".

У резолюції сказано, що "санкції проти Росії можуть бути скасовані лише тоді, коли країна повністю дотримується своїх зобов'язань".

Водночас Європарламент наголошує, що "ЄС повинен також бути готовим, у разі необхідності, запроваджувати подальші санкції, включаючи цільові персональні санкції, та обмежувати доступ до фінансів і технологій, якщо порушення Росією міжнародного права продовжуватиметься".

Крім того, Європарламент "підтверджує свою підтримку європейського режиму санкцій за порушення прав людини, який повинен запроваджувати санкції проти осіб, що вчинили серйозні порушення прав людини, і закликає Раду ЄС без затримки продовжити свою роботу над цим питанням".

Також у резолюції сказано, що "особам, які порушують права людини, не слід надавати візи у ЄС, а також не варто дозволяти їм зберігати активи в державах-членах ЄС".

Раніше УНІАН повідомляв, що Європейський парламент закликав владу Росії звільнити без зволікання українських політичних в’язнів та захоплених в листопаді 2018 року у полон 24 військових моряків.