Ілюстрація / REUTERS

Європейський парламент закликав владу Росії звільнити без зволікання українських політичних в’язнів та захоплених в листопаді 2018 року у полон 24 військових моряків.

Як повідомляє Представництво України при Європейському Союзі у Twitter, за резолюцію проголосували 458 депутатів.

Читайте такожУчасники ТКГ обговорюють можливість одночасного звільнення осіб за формулою «208 на 69» – Лутковська

Відео дня

Європарламент "закликає російську владу без жодних затримок та додаткових умов звільнити усіх незаконно затриманих громадян України, як в Росії, так і на тимчасово окупованих територіях України, а також забезпечити їхнє безпечне повернення, у тому числі кримських татар, затриманих через мирний протест на Красній площі (у Москві) 10 липня, а також громадян України, затриманих за політично вмотивованими звинуваченням, і 24 членів екіпажів українських морських суден".

Також європарламентарії "закликають Росію опублікувати повний перелік ув'язнених, які утримуються на окупованих територіях України на Донбасі, та сприяти їхнім контактам із сім'ями та адвокатами".

Європарламент "закликає Російську Федерацію гарантувати безперешкодний доступ на окуповані українські території Криму та Донбасу для міжнародних міжурядових організацій, зокрема Моніторингової місії ООН з прав людини, Місії ОБСЄ з оцінки стану справ із дотриманням прав людини в Криму, комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенцій та інституційних механізмів Ради Європи та міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста", - йдеться у резолюції.

Крім того, Європарламент "рішуче засуджує триваюче порушення Росією основоположних принципів і норм міжнародного права, зокрема відмову виконувати рішення міжнародних трибуналів та судів; закликає Російську Федерацію виконувати рішення Європейського суду з прав людини про порушення прав осіб, затриманих на Кримському півострові та в Російській Федерації".

Депутати ЄП пропонують Європейському Союзу розглянути можливість запровадження постійного моніторингу судових процесів над жертвами політичних переслідувань у Росії та в окупованому Криму.