Київські активісти розкрили масштабні зловживання міської влади на інфраструктурних проектах / kiev.klichko.org

Автор альтернативної розв'язки на Шулявці, колишній фахівець Департаменту містобудування та архітектури КМДА Віктор Петрук заявив, що питання зі звільненням Кличко з посади голови КМДА завершиться нічим і Кличко продовжить займати цю посаду до тих пір, поки буде Кабмін Гройсмана.

Про це він написав на сторінці у Фейсбук. 

Він розказав, що це питання не робочих стосунків Кличка, як мера та голови КМДА з одного боку, та Кабміну – з іншого.

Відео дня

«Це питання виживання крупного організованого злочинного угруповання, зрощеного з інститутами місцевої та державної влади, яке багато років паразитувало на державному бюджеті та бюджеті м. Києва, і хоче продовжувати паразитувати стільки, скільки буде можливо, будучи готовим поступитися лише частиною, але не цілим», - пояснив Петрук.

«Я вже казав, що реконструкція Шулявської розв'язки - це не питання будівництва нового шляхопроводу. Поки Павел Авдокушин годує спільноту талановитими відеозвітами про хід будівельних робіт на Шулявці - талановиті спритники грають складну партію, в якій Шулявська розв'язка - лише інструмент для заволодіння державною власністю у великих розмірах», - пише архітектор.

Петрук нагадав, що «заявлений у 2017 році бюджет будівництва "недочотирилисника" на Шулявці складав лише 400 млн. грн, і це було чи не головним аргументом на його користь, у порівнянні з трирівневою розв'язкою, вартість якої Віталій Кличко заявляв у 1,5 млрд. грн. (справжня вартість трирівневої розв'язки, згідно ТЕО, складає лише 756 млн. грн.)».

«Втім, цифра 1,5 млрд. грн. так сподобалась меру, що невдовзі він почав згадувати її вже як... справжню вартість "недочотирилисника", збільшивши, для збереження паритету, вартість трирівневої розв'язки до 3 млрд. грн», - розказав Петрук.

«Мрії, як відомо, матеріалізуються. І вони почали матеріалізуватися, коли генпідряд на реконструкцію Шулявської розв'язки виграв... абсолютно випадковий супутник Віталія Кличка та Вадима Столара - Максим Микитась», - додав колишній інженер фахівець Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Петрук розказав, що під час проведення тендеру також було првоедено низку махінацій, що не залишилось непомічений Антимонопольним комітетом, який спочатку ігнорував порушення закону, але врешті-решт оштрафував компанії, бенефіціаром яких є Максим Микитась на 112 мільйонів гривень за очевидну змову під час тендеру.

Втім, Петрук зауважує, що не всі державні установи були такими принциповими.

«Втім, не всі державні установи, в історії корупційної змови між Віталієм Кличко та Максимом Микитасем, були такими принциповими, як АМКУ. Кабінет міністрів України, наприклад - не був», - повідомив він.

Петрук пояснив, що у 2018 році КМДА направила до КМУ проект постанови про дозвіл на 100% передоплати вартості будівництва Шулявської розв'язки.

І незважаючи на очевидні порушення закону Кабмін погоджує проект постанови.

Петрук уточнив, що у Мінекономрозвитку до даної постанови були серйозні зауваження. Там застерігали уряд про високі ризики подібних дій і рекомендували знизити розмір авансу хоча б до 90%.

«З врахуванням серйозності застережень, та відсутності реальної технологічної потреби у такому авансі, це означає, що організоване злочинне угруповання, яке я згадав на початку посту, зрощене не лише з окремими чиновниками КМДА, але, на жаль, також з окремими членами Кабінету міністрів України», - заявив Петрук.

«З цього я роблю висновок, що ніякого звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, принаймні до закінчення каденції уряду Володимира Гройсмана – не буде. Запам'ятайте цей пост», - додав він.