Фільм «Україна: Еволюція гідності», сказав Яценюк, розповідає, як жила країна протягом останніх п’яти років  / фото nfront.org.ua

У четвер, 22 серпня, у Києві пройшов допрем’єрний показ документальної стрічки «Україна: Еволюція гідності», присвячений шляху нашої держави після Революції Гідності. 

Читайте такожЯценюк привітав українців з Днем Хрещення Київської Русі

Серед тих, хто ексклюзивно коментував для фільму події тих років і брав участь у презентації, був прем`єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, Глава уряду, а в 2014 році віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман, міністр МВС України Арсен Аваков, міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зйомки соціального проекту від відомого українського продакшена "ТТВ Studio" тривали протягом 2018-2019 років. Фільм побудований на прийомі порівняння: кожен з п'яти основних епізодів стрічки – це заочний "діалог" між жителем України і жителем територій, які залишилися в політичній, військовій, економічній і культурній орбіті колишньої імперії, відомої як "русский мир". Для втілення задуму авторам стрічки вдалося відвідати і, головне, зняти історії життя в Вірменії, Киргизстані, невизнаному Придністров'ї та Росії. 

Режисерка фільму Єлизавета Татаринова розповіла, що ідея фільму  виникла, коли її іноземні колеги запитали: чи не було дарма те, що пережила Україна в 2013-2014 роках, починаючи з подій на Майдані подальшими трагічними подіями: «Я зрозуміла, що мені важливо самій для себе знайти відповідь». 

«У 2013 році Україна опинилась перед світоглядним вибором: ми залишаємося як країна зі своєю ідентифікацією, або потрапляємо в «братські обійми» «русского мира». І через п’ять років ми вирішили дослідити, як живуть люди у нас і там, за кордоном імперії», - розповіла режисерка. 

Знімальна група порівнювала життя звичайних людей в Україні й «там»: «І кожного разу, повертаючись додому, ми розуміли, що дякувати Богу, це порівняння все ж таки на нашу користь», - підкреслила Єлизавета Татаринова.

«Для мене досі залишається загадкою, як вдалось не лише втримати країну над прірвою, а все ж звернути її на правильний шлях. І дуже хотілося б вірити, що це таки остаточно і що зворотного шляху не буде», - додала режисерка.

Читайте такожСтало відомо, які премії отримають українські військові до Дня Незалежності

Арсеній Яценюк підкреслив, що якби п`ять років тому не було згуртованої єдиної української нації, «ми б уже не мали можливості відзначати День незалежності української держави».

Тоді, наголосив Арсеній Яценюк, мільйони українців стали боротися за свою свободу: «Вони відчули, що таке країна. Вони зрозуміли, що нація існує тільки тоді, коли ця нація має власну державу. І ми всі разом боролися за нашу країну».

У сучасному світі, сказав Арсеній Яценюк, не вистачає правди: «Я хочу, щоби не лише цей фільм, а й інші документальні твори, і спічі сучасного політикуму говорили правду». 

«На брехні ти ніколи не збудуєш чесне, справедливе і успішне майбутнє», - сказав Арсеній Яценюк. 

Природа людини така, що вона починає цінувати щось тільки тоді, коли втрачає, зазначив він: «Я не хочу, щоб ми більше втрачали. Ми не маємо права це робити. Нам треба навчитися цінувати те, що у нас є. Нам треба навчитися цінувати одне одного, свого ближнього, свою країну. Шанувати здобутки. І боротися за наступний успіх». 

«Життя – це вічна боротьба. Якщо ти зупинився – ти вже програв. Я хочу, щоб наступні п`ять років ті, хто сьогодні в законний спосіб прийшли до влади, зробили набагато більше. У них для цього є фундамент і народна довіра. У них для цього є те, що всі ми як український народ зберегли, - це наша держава». 

Фільм «Україна: Еволюція гідності», сказав він, розповідає, як жила країна протягом останніх п’яти років: «А через п’ять років подивимося, як стало. А я хочу, щоб стало тільки краще».

Дивіться прем'єру документального фільму "Україна: Еволюція гідності" в ефірі телеканалу "Україна" в п'ятницю, 23 серпня, о 22:00.