Артем Ситник / фото REUTERS

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник закликав колег з Вищого антикорупційного суду бути готовими до тиску.

Читайте такожХолодницький сподівається, що ВАС винесе вироки у резонансних справах проти екс-депутатів і високопосадовців

Про це йдеться у привітанні директора НАБУ з нагоди початку роботи ВАС, розміщеному на сторінці НАБУ у Facebook.

Відео дня

Ситник зауважив, що сьогодні ВАС розпочинає роботу.

"Цей процес починався дуже давно. Ще в травні 2016 року ми почали наголошувати на тому, що Україна потребує створення незалежної судової антикорупційної інституції. Тому що останні 3 роки показали, що діюча судова система просто не готова до того, щоб розглядати ті справи, які розслідує Антикорупційне бюро", - сказав він.

Директор НАБУ додав, що раніше таких справ ніколи не було і судова система не знала, що з ними робити.

"Сподіваюсь, що Антикорупційний суд запрацює дуже швидко, якісно. І я закликаю колег з Антикорупційного суду бути готовими до тиску. Але єдиний спосіб цьому тиску протидіяти - це робота виключно відповідно до вимог закону", - зауважив Ситник і побажав суддям успіху.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня 2018 року ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд. Законом встановлюється, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

11 квітня цього року судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду склали присягу.

7 травня судді ВАС обрали головою Вищого антикорупційного суду суддю Олену Танасевич, її заступником - суддю Євгена Крука.

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді зосередити Вищий антикорупційний суд виключно на справах топ-корупції. Це передбачено президентським законопроектом № 1025 "Про внесення зміни до закону України "Про Вищий антикорупційний суд (щодо початку роботи суду)", зареєстрованим у парламенті 29 серпня та визначеним главою держави як невідкладний. Згідно з пояснювальною запискою до документу, початок роботи ВАС має завершити становлення системи антикорупційних органів в Україні.