Сенцов виступив на конференції YES у Києві / скрін відео

Український режисер Олег Сенцов, який понад 5 років провів в ув’язненні Росії і був звільнений у межах великого обміну 7 вересня, виступив на форумі YES в Києві.

Він розповів про те, як дратував наглядачів у тюрмі тим, що вирізав жовту і блакитну стрічки, наклеїв їх на банку, написав на ній «Слава Україні» і ставив на виду. Під час промови Сенцов також показав тюремний бейдж, який поклав у банку і закликав президента України Володимира Зеленського якомога скоріше заповнити банку такими бейджами незаконного ув’язнених українців, пише Громадське

Читайте такожСенцов заявив, що хотів би бачити Путіна в Гаазькому суді

"Там, де я був п'ять років, кожна дрібниця має велике значення. Там нічого не викидають, все пристосовують. Важлива річ – це чай. У мене було два зошити – синій та жовтий – і банка. Я вирізав з зошитів дві смужки, наклеїв на банку і написав – Слава Україні. Всі п’ять років, поки я подорожував тюрмами, я брав її з собою. Всіх тюремників це дратувало. Це була моя маленька боротьба", – пояснив режисер.

"Мені б дуже хотілося, що б ця банка якомога швидше наповнилася нагрудними знаками тих, хто все ще знаходиться в полоні – на Донбасі, в Криму, в Росії", - наголосив Сенцов.

Зеленський, своєю чергою, подякував Сенцову та пообіцяв докласти усіх зусиль для звільнення усіх українців.

Сенцов передав Зеленському банку / фото УНІАН

Нагадаємо, тема цьогорічної зустрічі – Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі. Форум відвідають понад 400 політиків, бізнесменів, громадських активістів з 26 країн світу.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня відбувся великий обмін полонених, з російського полону повернулися 35 українців. Серед них — 24 моряки, яких РФ захопила в Керченській протоці, режисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Павло Гриб та інші, чиї прізвища кілька років поспіль звучали майже на всіх міжнародних зустрічах як прізвища політв'язнів.

Однак, попри масштабний обмін, за даними українського омбудсмена Людмили Денісової, у Росії та на окупованих нею територіях залишаються за ґратами щонайменше 115 українців. Зокрема — кримський активіст Олексій Чирній, засуджений у справі так званих «українських диверсантів» Андрій Захтей, обвинувачений у шпигунстві Валентин Виговський. Також російська влада не припиняє переслідування кримських татар, на непідконтрольних територіях Донбасу утримують ще 227 українців.