Ілюстрація / REUTERS

Національна асоціація адвокатів (НААУ) готова до діалогу з Верховною Радою про зміни до законопроекту №1013 про скасування адвокатської монополії.

Про це повідомила під час засідання Ради адвокатів України в Одесі голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова, передає кореспондент Українських новин.

«Ми готові до професійної дискусії, і мене тішить те, що парламентський комітет теж готовий до такої дискусії», – зазначила Ізовітова, коментуючи лист від голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Відео дня

Листом пропонується провести у жовтні робочу зустріч членів комітету з представниками НААУ.

За її словами, зараз на користь збереження монополії свідчать не тільки висновки Венеціанської комісії щодо конституційних змін в частині правосуддя від 2015 року.

Так, Радою Європи здійснена оцінка судової реформи в Україні за 2014-2018 роки та її відповідність стандартам та рекомендаціям Ради Європи.

Зокрема, оцінено й запровадження виключного права адвокатів на представництво в судах.

Вона також повідомила, що на даний момент в Україні працює експерт Ради Європи з цільовою місією щодо результатів впровадження монополії адвокатів на представництво в судах і буде вивчати думки всіх зацікавлених сторін.

Ізовітова додала, що аргументи про доцільність скасування монополії, зазначені в листі парламентського комітету, при цьому можуть бути спростовані переконливими фактами.

Так, аргумент про те, що практична реалізація виключного права адвокатів на представництво в судах виявляє недоступність послуг адвоката для громадян, спростовується даними державного бюджету на безкоштовну правову допомогу.

Заступник голови НААУ та РАУ Валентин Гвоздій процитував закон про державний бюджет на 2019 рік. Згідно з ним, у поточному році видатки на функціонування системи безоплатної правової допомоги склали 826 мільйонів гривень. З них 441 мільйон - це власне утримання центрів безоплатної правової допомоги (з них 307 мільйонів – зарплати державних чиновників). 385 мільйонів – на оплату послуг безоплатних адвокатів.

«Це не тільки неефективне використання державних коштів, це злочин, адже правова допомога надається людям, а не чиновникам безоплатної правової допомоги», – сказав Гвоздій.

Крім того, адвокатура готує законопроект про реорганізацію системи безоплатної правової допомоги.

«Ми готуємо законопроект щодо повної реорганізації безоплатної правової допомоги, щоб адміністрування перейшло в органи адвокатського самоврядування. Це буде дійсно здешевлення правосуддя, яке зараз поставлено парламентом метою всіх змін у сфері судочинства. Цим законопроектом ми покажемо шляхи економії бюджету, забезпечення адвокатів роботою, а громадян – професійною правовою допомогою за рахунок держави», – сказала Ізовітова.

Нагадаємо, законопроектом №1013 пропонується внести зміни в Конституцію України та викласти у новій редакції статтю 131-2, а також виключити підпункт 11 пункту 16-1 розділу ХV «Перехідні положення». Таким чином, чинна на сьогодні норма щодо представництва інтересів фізичних та юридичних осіб в судах виключно адвокатами у всіх видах судочинства скасовується. Пропонується залишити тільки захист адвокатами від кримінального обвинувачення. Тобто, законопроектом №1013 пропонується надати можливість кожному громадянину надавати право захисту іншої особи, зокрема, бути його представником у суді.

НААУ у зверненні до Президента і парламенту зазначила, що запропоновані зміни суперечать Конституції України та грубо порушують права людини, адже у статті 131-2 зазначено, що реалізація права громадянина здійснюється за рахунок представництва його інтересів у суді професійним правозахисником – адвокатом. Законами «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 5 липня 2012 року № 5076-VI та «Про безоплатну правову допомогу» від 2 червня 2011 року № 3460-VI прописані механізми та інструментарій забезпечення цього права.