У Зеленського вже заявили, що Україна не буде нікому підігрувати / фото УНІАН

Україна на перших шпальтах світових ЗМІ через політичний скандал, що виник довкола колишнього віце-президента США Джо Байдена та його сина – Хантера Байдена.

Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Читайте також"Жодних команд не виконуємо": Зеленський прокоментував "інформаційну бомбу" у ЗМІ щодо "справи Байдена"

Так, днями президент США Дональд Трамп запустив відеоролик, головні ролі в якому дісталися українським політикам і Джо Байдену.

Свого часу Хантер Байден – син Джо Байдена – нібито тиснув на українську владу з вимогою звільнити тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, що розпочав перевірку компанії Burisma, яка видобуває газ в Україні і в якій працював Хантер Байден.

Компанію Burisma Holdings Limited контролює екс-міністр екології, бізнесмен Микола Злочевський, а Хантер Байден був членом ради директорів.

Злочевський за президентства Віктора Януковича отримав низку дуже цінних родовищ газу, але після Євромайдану він утік. Виявилося, що за карколомним успіхом компанії Burisma була корупція. В результаті Злочевський і Burisma отримали низку кримінальних справ.

У 2016 році за генпрокурора Шокіна правоохоронці переконували, що знайшли докази проти Burisma. Тодішній віце-президент Байден прилетів до України з вимогою звільнити Шокіна, погрожуючи не дати Україні обіцяні США гроші. Шокіна зрештою таки було звільнено.

Згодом в австрійському суді у рамках справи Фірташа Шокін дав сенсаційне зізнання. "Кілька разів президент Порошенко просив мене поглянути на злочинця і згорнути справу проти Burisma і розглянути можливість згортання слідчих дій стосовно цієї компанії, але закривати це розслідування я відмовився", - заявив екс-генпрокурор.

Шокін стверджував, що його змусили піти, адже він вів широкомасштабне розслідування корупції Burisma. Екс-генпрокурор висловив припущення, що компанія Burisma мала підтримку США.

За словами керівника Управління спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, йдеться про виявлення коштів на рахунках в Англії – понад 23 мільйони доларів. Після намагань з’ясувати, чи законними були ці гроші, справи проти Злочевського почали прикривати.

У травні 2019 року тодішній генпрокурор України Юрій Луценко заявив про наявність у розпорядженні українських правоохоронців роздруківки всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. Однак замість покарання ця заява обернулася світовим політичним скандалом, який може загрожувати імпічментом Трампу, а Україні колосальними проблемами.

Невдовзі Луценко зустрівся з адвокатом Трампа Руді Джуліані і продемонстрував тому вибухові докази, адже відтоді Трамп постійно звинувачує Байдена у корупції. І щойно про це дізналися противники Трампа, як стали ініціювати його імпічмент. Вочевидь, припускають журналісти, Демократична партія дійсно дуже боїться публікації компромату. А Луценко, виходить, приховав докази, а щойно вітер подув в інший бік – дістав козирі із кишень. І цими брудними іграми втягнув Україну в надпотужний скандал.

Якщо Україна опублікує компромат – Трамп, найімовірніше, виграє президентські вибори, але при цьому Україна наживе запеклих ворогів серед демократів. Якщо ж навпаки підіграє демократам – може посваритися із Трампом.

Тим часом помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак уже запевнив, що Україна нікому підігрувати не буде.