Володимир Путін і Еммануель Макрон / REUTERS

Погодження Україною так званої «формули Штайнмаєра» було головною вимогою Росії для проведення зустрічі в «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція та РФ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко в коментарі журналістам в кулуарах парламенту.

Читайте такожАрахамія про погодження "формули Штайнмаєра": Зради немає навіть на 1%

Відео дня

«Президент веде переговори, він намагається наблизити саміт в «нормандському форматі». Лист Кучми (представника України в ТКГ Леоніда Кучми про погодження Україною тексту так званої «формули Штайнмаєра» - УНІАН) – це була російська передумова, їхня вимога для проведення саміту у «нормандському форматі»,- заявив він.

За словами Яременка, під час майбутнього саміту України, Німеччини, Франції та РФ мають обговорюватись питання, ов’язані не лише з проведенням виборів в органи місцевої влади на Донбасі, а й виконанням безпекових передумов та весь комплекс питань мирного врегулювання.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».