Леонід Кучма / УНІАН

У мережі з’явилась відповідь на звернення спеціального представника чинного голови ОБСЄ в Україні Мартіна Сайдіка щодо погодження тексту імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство.

Документ опублікувала прес-секретарка Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Згідно з фотокопією, Україна погоджується провести позачергові вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей. Документ діятиме тимчасово до публікації підсумкового докладу місії БДІПЛ ОБСЄ.

Відео дня

Читайте такожУкраїнський закон щодо «формули Штайнмаєра» ще не почали розробляти – Арахамія

"Документ набуває чинності о 20.00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областях, які назначені й проведені відповідно до Конституції України та спеціального Закону України, що регулює позачергові вибори у вищевказаних районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації підсумкового докладу місією БДІПЛ ОБСЄ з нагляду за виборами, відповідно визначеній практиці БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність в цілому позачергових виборів стандартам ОБСЄ і міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому є відповідь на питання, узгоджене в "Нормандському форматі", затверджене Тристоронньою контактною групою і направлене Україною у її листі та головуванням ОБСЄ директору БДІПЛ", – йдеться у документі.

У випадку, якщо БДІПЛ ОБСЄ визнає місцеві вибори на окупованих територіях такими, що відповідають міжнародним стандартам та українському законодавству, закон діятиме на постійній основі. 

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану «формулу Штайнмаєра».

«Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст «формули Штайнмаєра», - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Чинний закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами глави держави, буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та при публічному обговоренні з суспільством і в ньому не буде перейдено жодної «червоної лінії».

«Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої», - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський наголосив, що питання виведення російських військових з окупованого Донбасу має обговорюватися у «нормандському форматі».