Рішення підтримали 237 народних депутатів / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила президентський закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції (№1029).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 237 народних депутатів із 397, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначила, представляючи законопроект, голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Красносільська, законопроектом пропонується "замість кількох членів НАЗК, які працюють в режимі колективної безвідповідальності, обрати одного нового голову НАЗК".

Відео дня

"Зробити це через конкурсну комісію за участі міжнародних експертів. Так, як це відбувалося для добору суддів Антикорупційного суду", - сказала депутат.

Також, додала вона, законопроектом передбачається "нарешті запустити автоматичну перевірку декларацій чиновників і закрити всі ці "дірки" в режимі декларування майна чиновників, за якими ховалися корупціонери".

Читайте такожУ фракції "Слуга народу" виступають за перезавантаження НАЗК

Документ пропонує у законі "Про політичні партії в Україні" встановити, що політсила має право на отримання державного фінансування її статутної діяльності, якщо на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів її виборчий список кандидатів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі отримав не менше 5% (раніше - не менше 2%) голосів від загальної кількості виборців, поданих за всі виборчі списки кандидатів у народні депутати загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Також встановлюється, що щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій, які мають право на таке фінансування, становить одна сота (раніше - дві сотих) розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових парламентських виборах.

Крім того, в законі "Про запобігання корупції" визначається, що керівництво діяльністю НАЗК здійснює його голова, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом міністрів у порядку, визначеному цим законом.

Згідно з документом, головою Нацагентства може бути громадянин України, не молодший 35 років, який має вищу освіту, володіє державною мовою, є доброчесним і компетентним, здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки. Щодо вимог до вищої освіти, то вона має бути здобута в Україні (або на території колишнього СРСР до 1 грудня 1991 року) за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, а також вища освіта за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, здобута в іноземних державах.

На посаду голови НАЗК, а також заступника голови не може бути призначена особа, яка, зокрема, притягалася на підставі обвинувального вироку, який набрав законної сили, до кримінальної відповідальності за вчинення корупційного злочину, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

Читайте такожПрацівник НАЗК незаконно збирав дані про співробітників ДБР і ГПУ

Голова Нацагентства призначається строком на 4 роки. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду два терміни поспіль. Призначення відбувається відповідно до результатів відкритого конкурсного відбору, який організовує та проводить конкурсна комісія. До її складу входять: три особи, визначені Кабінетом міністрів; три особи, визначені урядом на підставі пропозицій донорів, які протягом останніх двох років до дня завершення строку повноважень голови Нацагенства або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

Голова НАЗК може мати трьох заступників, яких він призначає та звільняє з посади.

Передбачається, що повноваження очільника НАЗК припиняються урядом достроково, зокрема, у випадку призначення чи обрання на іншу посаду за його згодою; досягнення 65 років.

Він, зокрема, організовує та контролює роботу Національного агентства, несе персональну відповідальність за законність, прозорість та ефективність діяльності відомства, звітує про його роботу; призначає на посади та звільняє з посад працівників Національного агентства; розподіляє обов'язки між своїми заступниками.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статей 46, 52 закону "Про запобігання корупції" (ст. 46 - "Інформація, що зазначається в декларації", ст. 52 - "Додаткові заходи здійснення фінансового контролю"), які вводяться в дію з 1 січня 2020 року.