У Києві протестують проти "Формули Штайнмаєра" / Facebook, Андрій Смолій

На Майдані Незалежності в Києві проходить віче проти формули «Штайнмаєра» під гаслом «Ні капітуляції».

Читайте такожПосол розповів про особисту бесіду зі Штайнмаєром на тлі розмов про його "формулу"

Як передає кореспондент УНІАН, у центрі столиці зібралися декілька тисяч людей з прапорами України, УПА та кримських татар.

Відео дня

Вони закликають владу не реалізувати так звану «формулу Штайнмаєра», за якою, відповідно до Мінських угод, запроваджується особливий статус Донбасу та проводяться вибори під наглядом ОБСЄ.

На сцені виступають музиканти на фоні напису: «Рух опору капітуляції».

Учасники акції на Майдані тримають в руках плакати з написами: «Слуга виходь! Народ прийшов», «Краще беги-те», «Сюди вийди, розбійнику», «Ні капітуляції». Вони сумніваються у тому, що вибори на окупованих територіях пройдуть за українським законодавством.

«Завдання Росії - зруйнувати нашу державність. Агенти Москви будуть продовжувати свою діяльність. Десятки експертів, активістів написали президенту петицію, в якій виступили проти особливого статусу для окупованих територій. Мирний план не може передбачати відмову України від ЄС», - заявив один з організаторів акції.

Також в мітингу беруть участь представники «Національних дружин», «Національного корпусу», ВО «Свобода».

На своїх сторінках у Facebook громадські організації «Справа громад» та «Рух опору капітуляції» анонсували проведення віче по всіх обласних центрах України.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця "формула" має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення з суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

Водночас узгодження тексту "формули Штайнмаєра" викликало суспільний резонанс, ввечері 1 жовтня Офіс президента пікетували націоналісти.

3 жовтня президент заявив, що "формула Штайнмаєра" дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", і наголосив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму і проведення місцевих виборів на Донбасі під дулами кулеметів.

Він запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".

Раніше Президент України Володимир Зеленський наголосив, що у протестувальників є своє пояснення «формули Штайнмаєра», яке відрізняється від реального.