Станіслав Шевчук / фото УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді судді та голови Конституційного суду Станіслава Шевчука.

Як передає кореспондент УНІАН, суддя ОАСК Андрій Федорчук перебував у нарадчій кімнаті близько години.

«Суд вирішив адміністративний позов Станіслава Шевчука до Конституційного суду задовольнити в повному обсязі. Визнати протиправними дії Конституційного суду щодо незаконного звільнення Шевчука з посади суді КС. Визнати протиправною та скасувати постанову КС від 14 травня 2019 року щодо звільнення Шевчука з посади судді КС. Зобов’язати КС поновити Шевчука на посаді судді КС, поновити Шевчука на посаді голови Конституційного суду України. Рішення суду в частині поновлення Шевчука на посаді судді КС в частині поновлення його на посаді голови КС допустити до негайного виконання. Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції», - оголосив рішення суддя.

Відео дня

На сьогоднішньому засіданні суд заслухав клопотання сторін та їхні аргументи. Зокрема, відповідачу - представнику КС було відмовлено у клопотанні про залучення третьої особи без позовних вимог - Верховної Ради України до розгляду цього позову.

В обґрунтуванні позовної заяви адвокат Шевчука Андрій Федур зазначив, що судді Конституційного суду, які 14 травня цього року прийняли рішення звільнити Шевчука з посади судді за істотний дисциплінарний проступок, вийшли за межі своїх повноважень, оскільки в законодавстві немає визначення, що є істотний дисциплінарний проступок або дисциплінарний проступок. Тому звільнення на підставі скоєння такого проступку Шевчуком, за яке проголосувала більшість суддів КС, є незаконним. Він зазначив, що визначення, що таке дисциплінарний проступок, немає у законі про КС і в цілому в законодавстві.

Читайте такожВ КСУ пояснили, за що саме звільнили Шевчука з посади судді (документ)

Своєю чергою, представник інтересів Конституційного суду Сергій Ковальов зазначив, що в цілому суд мав би взагалі закрити дане провадження, залишивши позовну заяву Шевчука без розгляду, оскільки, згідно з Конституцією, рішення КС не підлягають оскарженню, в тому числі й внутрішні рішення, які стосуються організації роботи суду.

Окрім того, він пояснив суду, в чому полягав дисциплінарний проступок, за який його колеги звільнили Шевчука. Мова йде про те, що він створив в КС інститут позаштатних радників, який не передбачений законом про КС, а по суті ці радники були наглядачами за іншими суддями КС. Окрім того, представник КС зауважив, що ще одним дисциплінарним проступком стало інтерв’ю Шевчука як голови КС, у якому він заявив, що не приведе до присяги новообраного президента, якщо вибори будуть сфальсифіковані. На переконання відповідача, дана заява є політичною і неприпустима для судді в цілому і голови суду тим більше, хоча б виходячи з того, що роль голови КС в інавгурації президента є суто церемоніальна.

Окрім того, представник КС зазначив, що навіть якщо суд задовольнить вимоги Шевчука і ухвалить поновити його на посаді судді КС, то це рішення неможливо буде виконати, оскільки наразі вакантних місць у складі КС за квотою Верховної Ради, за якою призначався свого часу Шевчук, немає.