НАЗК пропонує наділити т.в.о. голови НАЗК ширшими повноваженнями / фото УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції пропонує президенту України Володимиру Зеленському ветувати закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції".

Як йдеться в повідомленні на сайті НАЗК, 10 жовтня секретаріат Кабінету міністрів звернувся до Нацагентства з пропозицією опрацювати закон, ухвалений Верховною Радою 2 жовтня.

Сьогодні Національне агентство на своєму засіданні схвалило відповідні пропозиції до закону, які направлено до Кабінету міністрів.

Відео дня

У НАЗК зазначили, що ухвалений закон містить недоліки, які "унеможливлюють виконання Національним агентством своїх повноважень в повному обсязі до обрання голови Національного агентства".

Зокрема, у вичерпному переліку повноважень особи, яка тимчасово буде здійснювати обов'язки голови НАЗК, відсутні повноваження щодо визначення уповноважених осіб Національного агентства. Так, відповідно до закону, на момент призначення урядом т.в.о. голови НАЗК, повноваження членів агентства та чинного голови достроково припиняться.

Читайте такожНАЗК відкрило доступ до декларацій військових прокурорів

Таким чином, зазначають у НАЗК, "з моменту набрання чинності законом і до призначення голови Національного агентства, що може зайняти досить тривалий час з урахуванням передбаченої процедури, в Національному агентстві будуть відсутні уповноважені особи".

Також сказано, що на уповноважених осіб НАЗК, серед іншого, покладається проведення повних перевірок декларацій та спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком.

При цьому за законом розподіл обов'язків з проведення перевірок між уповноваженими особами НАЗК має здійснюватися автоматично відповідно до порядку, визначеному головою НАЗК.

У своїх пропозиціях НАЗК пропонує наділити т.в.о. голови НАЗК й іншими повноваженнями, які наразі не передбачені законом.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила президентський закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції (№1029). Закон передбачає скорочення державного фінансування партій і реформу НАЗК.