Пристайко провів дискусію з європарламентаріями / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко наголошує, що сценарій федералізації країни у контексті врегулювання ситуації на Донбасі є неприйнятним.

Як сьогодні повідомляється на сайті МЗС України, про це Пристайко заявив 14 жовтня на засіданні Комітету Європейського парламенту у закордонних справах.

Читайте такожУ Зеленського наполягають, що питання повернення Криму і Донбасу не можна розділяти

Відео дня

Зокрема, ключовою темою засідання була безпекова ситуація на сході України, шляхи подолання військової агресії Росії проти України, а також зусилля української сторони з реалізації Мінських домовленостей.

Міністр підкреслив виключну роль, яку протягом тривалого часу відіграє Європарламент не лише для підтримки внутрішніх реформ в Україні, але й у протидії збройній агресії Російської Федерації.

Також Пристайко детально окреслив позицію та «червоні лінії» української сторони у контексті врегулювання ситуації на Донбасі.

“Україна є та залишатиметься унітарною державною, сценарій федералізації є неприйнятним. Встановлення необхідних безпекових умов є обов'язковою передумовою проведення місцевих виборів на Донбасі: російські військові формування, найманці та зброя мають бути виведені з території України. Окрім того, ми маємо відновити повний контроль над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону», - наголосив Пристайко.

Крім того, сказано, що дискусія з європарламентаріями засвідчила незмінну підтримку депутатами територіальної цілісності та незалежності України, а також прагнення сприяти її подальшій економічній та політичній інтеграції з Європейським Союзом.

У рамках засідання було також позитивно відзначено завершення формування органів міжпарламентської співпраці Україна-ЄС як важливого механізму для комплексної імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.