Ткаченко впевнений, що "мовне питання" буде знаходитися виключно в юридичній площині / Фото: facebook.com/openorthodoxuniversity

Офіційні висновки Венеціанської комісії щодо закону про державну мову розглядатимуться у Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Читайте такожЗакон про українську мову: нардеп Бужанський вніс у Раду проект про скасування

Про це голова комітету, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко повідомив у Facebook.

Відео дня

Коментуючи законодавчу ініціативу депутата Максима Бужанського щодо скасування закону про забезпечення функціонування української мови як державної, Ткаченко зазначив, що «не кожен законопроект, зареєстрований депутатом від «Слуги народу», є позицією фракції». Він зазначив, що текст законопроекту, який пропонує ухвалити Бужанський, ще не оприлюднено на сайті Верховної Ради.

«Народні депутати вправі реєструвати будь-які законопроекти. В парламенті на це немає цензури. Але не кожен законопроект, зареєстрований депутатом від «Слуги народу», є позицією фракції та має розглядатися відповідним комітетом, в даному випадку, - з питань гуманітарної та інформаційної політики, який я очолюю», - написав Ткаченко.

При цьому він додав, що висновки Венеціанської комісії щодо закону про мову розглядатимуться разом з міністром культури, молоді та спорту, з уповноваженою із захисту державної мови.

«Це питання буде знаходитися виключно в юридичній площині», - наголосив Ткаченко.

При цьому Ткаченко додав, що особисто він не підтримує «поспіх колеги в цьому чутливому питанні».

Також голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підкреслив, що позиція президента України і партії «Слуга народу» полягає в тому, що «мова більше ніколи не буде питанням, яке розділяє Україну».

«Усі попередні два десятиліття українці не змогли збудувати країну, про яку мріють, саме через те, що постійно сперечалися як не про релігію, так про мову та історію. Ми перегортаємо цю сторінку та формуємо новий порядок денний, який об’єднає усіх. Це – сильна та заможна, незалежна, європейська Україна, у якій комфортно і безпечно усім», - наголосив Ткаченко.

Як повідомляв УНІАН, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня.

6 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо мовного закону. Згідно з документом, закон не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин. Комісія закликала українську владу відтермінувати втілення положень мовного закону до прийняття закону про національні меншини.

Сьогодні, 10 грудня, уповноважений із захисту державної мови Тетяна Монахова повідомила, що влада прислухається до рекомендацій Венеціанської комісії, зокрема, розробляється закон про нацменшини.

Також сьогодні народний від «Слуги народу» Бужанський у Facebook написав, що вніс до парламенту законопроект про визнання закону про функціонування української мови як державної таким, що втратив чинність.

При цьому доцільність скасування мовного закону Бужанський обґрунтовує рекомендаціями Венеціанської комісії.

Бужанський вважає, що автори закону «відверто обмежили і принизили права неукраїномовних громадян України».

Він упевнений, що скасування закону про українську мову «відкриє можливість для написання справді вартого документа», а також для «широкої дискусії на цю тему між жителями Сходу і Заходу України, націоналістами, раціоналістами, діячами культури, представниками медіа».