Міністерство культури стане експериментальним, де відпрацьовуватиметься «реформа підтримуючих функцій» / cultua.info

Міністерство культури, молоді та спорту України з 1 лютого 2020 року буде позбавлено невластивих функцій.

Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке відбулося 11 грудня, повідомили УНІАН в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради.

Читайте такожЗаконодавство має встановлювати правила щодо контенту медіа - Мінкульт

Відео дня

Він презентував організаційну модель забезпечення реалізації державної культурної та інформаційної політики.

«В країні був поведений експеримент із розділення політичних функцій і функції виконання. І Міністерство культури, молоді та спорту України з перших місяців нового року повністю перейде на розділення цих функцій», - сказав міністр.

За словами Бородянського, був проведений функціональний аудит міністерства, який показав, що більше 60% часу співробітники витрачають на невластиві функції, зокрема, вирішують поточні питання організаційного характеру.

«Реформа передбачає: позбавлення міністерств невластивих повноважень, зокрема щодо надання адміністративних послуг, управління об’єктами державної власності та контрольно-наглядових функцій; зміну фокусу роботи міністерств на формування політик, перетворення їх на аналітично-владні центри, що будуть лідерами у впровадженні реформ та підвищать ефективність діяльності уряду в цілому», - сказав міністр.

Таким чином, після реформи буде окремо Міністерство культури, молоді та спорту України (МКМС) і ряд агентств, або державних установ, які вже створені і реалізують окремі види державних політик.

В структурі МКМС буде: Держкіно, Інститут національної пам’яті, Державна агенція зі спорту, Державна агенція з розвитку молоді та громадянського суспільства, Агентство з розвитку мистецтв, Служба культурної спадщини та Інспекція культурної спадщини, Агентство мистецької освіти, Держкомтелерадіо і Служба з етнополітики та свободи совісті.

Створена нова структура центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), яка складається із семи державних агентств: Державне агентство розвитку молоді та громадянського суспільства України; Державне агентство розвитку туризму; Державне агентство спорту України; Державне агентство з питань мистецтв України; Державне агентство з питань мистецької освіти України; Державна служба охорони культурної спадщини України та Державна інспекція культурної спадщини України.

Крім того, Бородянський повідомив, що Міністерство культури також стане експериментальним, де відпрацьовуватиметься «реформа підтримуючих функцій», які будуть об’єднані в одному місці для всіх підрозділів. З цією метою розробляються зміни до законодавства. Всі установи підпорядковуватимуться не міністерству, а саме держагентствам.

Бородянський представив цілі, пріоритетні завдання, а також кроки у перший рік роботи держагентств. Зокрема, пріоритетними завданнями з розвитку туризму визначені: зростання кількості закордонних туристів як мінімум на 500 тис. щороку і збільшення вдвічі кількості людей, що виїжджали до іншої області.

Своєю чергою заступник міністра Ірина Подоляк поінформувала, що планується також розділити функції колишнього Міністерства культури.

За її словами, Державне агентство з питань мистецтв реалізовуватиме політику, напрацьовану міністерством у сферах, які стосуються театру і всіх перформативних мистецтв, – цирку, музичних колективів, а також регіональної співпраці. Його ціль - збільшення вдвічі кількості людей, що відвідують культурні події як в цілому, так і секторально, а одним із завдань стане збільшення замовлення і виконання театрами, концертними залами, філармоніями сучасних українських і сучасних світових мистецьких творів (не менше 20%).

«Державне агентство з питань мистецької освіти України має створити систему наскрізної, безперервної мистецької освіти», - підкреслила Подоляк.

За її словами, Державна служба охорони культурної спадщини має упорядкувати, синхронізувати законодавство з містобудівельним законодавством, належно стежити і моніторити за станом дотримання законодавства, ця держслужба буде роз’єднана з Державною інспекцією культурної спадщини України. В останній працюватимуть інспектори, які на місці даватимуть приписи.

Міністерство культури, молоді та спорту України з 1 лютого 2020 року має повністю перейти на нову систему управління.