фото УНІАН

Сьогодні на засіданні фракції "Слуга народу" обговорювалися параметри функціонування ринку землі.

Про це повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні наше засідання фракції проходило з одним питанням порядку денного – запровадження ринку землі", - написала вона.

Відео дня

Читайте такожУ Раді сталася бійка через законопроект про ринок землі (відео)

Депутат додала, що "дискусії тривають".

"Але не про те - потрібен він, чи ні, а про параметри функціонування ринку. А це означає, що ми дуже близько підійшли до оптимального рішення, яке найбільше підійде Україні", - зазначила депутат.

Так, повідомила Кравчук, Комітет ВР з питань аграрної та земельної політики фіналізує формулювання з приводу того, що іноземці "не зможуть купувати землю, доки рішення про це не буде ухвалено на всеукраїнському референдумі".

Щодо концентрації землі в одних руках, зауважила депутат, поріг буде значно зменшено.

"Розмови йдуть про цифру 10-20 тисяч гектарів, що вдесятеро менше, ніж було запропоновано в першому читанні", - розповіла Кравчук.

Крім того, наголосила вона, на фракції говорили про те, що потрібно унеможливити спекуляції з перепродажем землі в перші роки після відкриття ринку.

"Для цього втілять спеціальні запобіжники. Бо люди мають заробляти не з продажу землі, а з продукції, вирощеної на ній", - констатувала Кравчук.

Також, додала вона, потрібна модель, яка унеможливить зміну цільового призначення сільськогосподарських земель: "Бо після відкриття ринку ми розраховуємо на бум сільськогосподарського виробництва, а не будівництва автосалонів і супермаркетів".

"Ще одне важливе питання - виведення з тіні грального бізнесу і переведення його в формат розваги для багатіїв, а не способу наживи на ігроманах. Законопроект про гральний бізнес завтра вранці (17 грудня) буде розглядатися на Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. Якщо рішення буде позитивним – завтра він з’явиться в порядку денному", - додала депутат.

Читайте такожМилованов впевнений, що українці вже готові до реформи землі

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обороту земель сільськогосподарського призначення", який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що громадяни інших держав й іноземні компанії отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

Раніше перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко висловив сумніви, що до кінця поточного року Верховна Рада ухвалить закон про ринок землі.

Він нагадав, що до законопроекту надійшли понад 4 тис. правок, з яких, за інформацією депутатів, понад 3 тис. будуть виноситися на підтвердження, а "це приблизно по 2 хвилини на правку, і це 6 тис. хвилин... або приблизно 100 пленарних днів".