В Україні планують запустити ринок землі / фото УНІАН

Депутати запропонували понад 4300 правок до законопроекту про ринок землі до другого читання, повідомив під час виступу на парламентських слуханнях голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Читайте такожЯк земельні аферисти наживаються на військових: журналісти розкрили схему (відео)

"Попереду багато роботи з правками до законопроекту, яких станом на вчора (3 грудня - УНІАН) подано 4364", - сказав він.

Відео дня

Зокрема, запропоновано правки щодо референдуму про допуск іноземців до ринку землі.

"Президент прийняв позицію, згідно з якою іноземці будуть допущені до участі в українських юридичних особах, які зможуть купувати землю, за умови, що це буде підтримано на референдумі. Відповідні поправки вже внесено до законопроекту", - сказав він.

Також Сольський повідомив про намір комітету зменшити концентрацію земель в одних руках.

"Запропонована норма щодо концентрації (близько 200 тис. га - УНІАН) - занадто дискусійна. Ця планка очевидно буде в рази зменшена", - сказав він.

Крім того, депутати пропонують збільшити розстрочку для викупу земель фермерами.

"Законопроект дає можливість фермерам без аукціону в зручний для них час викупити земельні ділянки, передані їм у постійне користування або за правом спадщини, з розстрочкою на 5 років за ціною нормативної грошової оцінки. Комітетом будуть розглядатись правки, які продовжують цей строк до 7-10 років", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, за словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, законопроект про ринок землі в другому читанні буде розглядатись наступного пленарного тижня (16-20 грудня).

13 листопада Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який запроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. Згідно з документом, іноземці зможуть купувати сільгоспземлі з 1 січня 2024 року.

Обмеження в цьому законопроекті не допускають придбання у власність понад 35% сільськогосподарських земель об'єднаної громади, 15% земель області та 0,5% земель України (в перерахунку - близько 200 тис. га).