Фото: УНІАН

Частина перша про "туман" в голові Зеленського

Першу частину опублікували ввечері 15 січня. На ній, згідно запису, Гончарук обговорює, як розповідати Зеленському про причини зміцнення гривні.

"У Зеленського є дуже примітивне розуміння економічних процесів. Він розуміє - є платіжний баланс... А вони насильно зміцнили. Він шукає відповідь на це питання. А у нього немає відповіді на це питання", - каже Гончарук.

Далі голос на запису каже, що гіпотетично потрібно пояснити Зеленському, що гривня зміцнюється завдяки тому, що її сильно розгойдували напередодні виборів. Але потім люди побачили, що в країні є "сильний президент і молодий парламент", їх побоювання не підтвердилися, і гривня почала зміцнюватися.

"У нього немає в голові цього. Треба показувати і треба, щоб виглядало дуже реалістично, будемо говорити. Поки у президента в голові не буде відповіді на це питання - у нього буде порожнє місце там. І до нього буде прилітати ця хр*нь на тему облігацій. Вона потрапляє в голову тому, що там є туман", - уточнив Гончарук.

"Абсолютний профан в економіці"

Далі Гончарук в розмові між іншим зізнається, що він "абсолютний профан в економіці". Учасники бесіди саме вирішували питання, як пояснити зміцнення гривні президенту Володимиру Зеленському.

"Нам треба показати, що ресурси стали дешевше. У моєму уявленні - я, вибачте, повний профан в економіці. Але що я розумію. Є дві економічні теорії: монетарна і кейнсіанська. Але дуже прості речі", - говорить запису Гончарук.

Частина друга: "соросята" добили економіку

На другій частині запису, опублікованій за кілька годин, співрозмовники обговорюють зниження економічного зростання і те, що з цим робити. У підписі до відео на Youtube наголошується, що учасники наради готуються до зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, на якій повинні розповісти про ситуацію в економіці країни.

"Відповіді на питання, як ми з цим справляємося, зараз немає. Бо зараз це виглядає так... і насправді це навіть головна проблема. Якщо подивитися на нашу Раду, то там зараз всі такі думки. Ось у нас в 4 кварталі просяде економічне зростання, ось він буде 4 і 4... а зараз буде за деякими оцінками 2. І... ухайдохали економіку. Реформатори ці, так би мовити, соросята. Ухайдохали економіку, були міцні господарники при них було 4 і 6, прийшли "соросята" - економіка зростає 2 і вниз. І ти нічого нікому не доведеш. І ось це все в сукупності воно створює у президента відчуття, що ситуація неконтрольована. Ми не розуміємо, у нас немає плану. А у вас його реально немає", - міркує голос, схожий на Гончарука.

Міністр економіки Тимофій Милованов на аудіозапису задається питанням, як відповідати на питання про посилення курсу гривні. "Я не розумію", - говорить голос, схожий на Мілованова.

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ході дискусії пропонує взяти схожу на Україну країну і порівняти, як змінювалася там структура економіки. "Дивіться. А може бути... Хороша ідея знаєш в чому? Взяти умовно схожу країну, у якій наприклад є сильний потенціал в агро і, припустимо, в якомусь важкому секторі і подивитися історію, як змінювалася структура економіки, і як зараз. Я не знаю... там Австралія", - говорить голос, схожий на заступника голови НБУ Рожкової.

"Дивись, Вова": частина третя про олів'є і про те, як Зеленському потрібно розповідати "історії "

Вранці 16 січня виклали третій запис. На ньому Гончарук запитує у економістів, як краще пояснити Зеленському процеси в країні. І в підсумку заявляє, що президентові буде зрозуміло, якщо пояснити все на прикладі вартості олів'є.

«Дивіться, Олександр Володимирович. Ось це сталося з цим. Ось це сталося з валютою. Йому треба розповідати історії. Коли у нього в голові виникне картинка...», – сказав чоловік з голосом, схожим на голос Гончарука.

«Які плани у Тимофія? Саме час переходити на експорт якоїсь переробленої продукції, щоб умовно підвищувати її вартість. Тобто, треба будувати якісь заводи з переробки, продавати там вермішель італійську», – відповіла жінка з голосом голови Нацбанку Катерини Рожкової.

Нарешті, чоловік з голосом Гончарука вирішив, що Зеленському найкраще розповісти про курс на прикладі новорічного олів'є.

«Переведу на людську мову. Йому треба сказати: Дивись, Вова, це зараз курс менший, це означає, що новорічне олів'є на новорічному столі наступного року не буде дорожче, ніж у цьому», – зазначив він.

«Не факт», – зазначила жінка з голосом міністра фінансів Оксани Маркарової.

Невдалий "розбір польотів" на засіданні фракції СН

Вчора ввечері на засіданні фракції політпартії "Слуга народу" очікували приїзду Олексія Гончарука, щоб обговорити з ним оприлюднені аудіозаписи, але він туди в підсумку не з'явився.

"Сидимо на фракції, чекаємо Прем'єра. Депутати слухають записи з його одкровеннями і образами на адресу Президента. Є різні думки, дати п#зди відразу, або ще на початку серпня треба було дати і забути", - написав у своєму telegram-каналі нардеп Максим Бужанський. Пізніше він повідомив, що Гончарук розвернувся на під'їзді до ВР.

"Товариші, це в економіці Прем'єр профан, а чуйка у нього огого. Станом на 19.12, розвернувся на під'їзді до Ради і втік у невідомому напрямку. Закінчимо засідання, і поїдемо ловити, якщо не одумається. Хочеться обговорити це поєднання слабоумства та відваги", - написав Бужанський.

Також він продублював повідомлення колеги по фракції Олександра Дубинського, де зазначено, що Гончарук поїхав прямо в Офіс президента.

Арахамія заступився за прем'єра

Глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія вважає, що опубліковані в мережі аудіозапис нібито розмови прем'єр-міністра Олексія Гончарука з колегами з керівництвом Кабміну і Нацбанку були сфабриковані. Арахамія також припустив, що записи можуть бути склеєні.

«Наскільки я розумію, це була склейка стратегічної сесії з фінансової стабільності, яка тривала 3 години», – сказав Арахамія, додавши, що запис міг опублікувати один з учасників сесії.

Також Арахамія не вважає, що у Гончарука насправді така позиція стосовно Зеленського, як це показали плівки.

«Якщо висмикувати з контексту, то потім можуть бути «чудові» нарізки», – зазначив депутат.

Реакція Гончарука на скандал

Після публікації аудіозаписів в ЗМІ поширилася інформація про те, що Гончарук нібито йде у відставку. Але в прес-службі інформацію спростували.

"Прес-служба Кабінету міністрів не має інформації щодо справжності жодної аудіо- або відеозапису, які розповсюджуються в мережі Інтернет. Інформація щодо заяви про відставку прем'єр-міністра не відповідає дійсності", - йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук відреагував на скандал сьогодні вранці, виклавши на своїй сторінці в Facebook відеозвернення і пост на каналі Телеграм. Він заявив, що з самого початку проти його команди працюють багато людей, яким хотілося, щоб нової влади нічого не вдалося. При цьому він заявив, що недоброзичливці вже позбулися мільйонних тіньових потоків.

«Звертаюся до тих, хто бореться проти нас: Вам нас не залякати! Ми будемо ще наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки», - заявив Гончарук.

«І трохи хороших новин. Зміцнився обмінний курс і збільшилися до 7-річного максимуму накопичення міжнародних резервів, які складають 25 млрд доларів», - написав Гончарук, додавши: «Якщо це не гарні новини для країни, то я повний профан в економіці».