ВР проглосувала за повренення в ПАРЄ / фото Council of Europe, Candice Imbert

Верховна Рада проголосувала за участь української делегації в роботі щорічної сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи 2020 року, звідки ми пішли на знак протесту проти повернення російської делегації. Рішення Ради повернути українську делегацію в ПАРЄ було цілком очікуваним.

Читайте такожРосія може бути в ПАРЄ попри анексію, але санкції мають підґрунтя - висновок Венеціанської комісії

Про це виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія XXI" Віталій Мартинюк розповів у коментарі сайту "Сьогодні".

Відео дня

За його словами, на кінець вересня 2019-го після позачергових парламентських виборів повноваження попереднього складу української делегації в ПАРЄ були припинені, а новообрана делегація чи то не зорієнтувалася, чи то не встигла подати на затвердження новий склад, який не був включений до складу ПАРЄ.

"Цей час було використано для консультацій, які, як зараз зрозуміло, підтвердили необхідність відновлення роботи української делегації в ПАРЄ, що є правильним рішенням", – каже експерт.

"По-перше, відсутність делегації не дозволяє впливати на процеси в ПАРЄ і говорити про окупацію Росією українських територій, порушення там прав людини і активно протидіяти російській делегації, а також домагатися покарання Росії з боку ПАРЄ. Голос України має звучати в усіх міжнародних організаціях, на всіх міжнародних майданчиках", – підкреслив політолог.

"По-друге, метою роботи української делегації має бути виключення Росії, якщо не з ПАРЄ, то з процесів ухвалення рішень там, наскільки це можливо", – продовжує він.

"По-третє, українська делегація мусить активно працювати зі своїми партнерами в ПАРЄ і дедалі більше перетягувати інші країни на свій бік", – підсумував Віталій Мартинюк.