Верховна Рада ухвалила заяву про повернення делегації України у ПАРЄ до 2020 року / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Верховна Рада ухвалила заяву про повернення постійної делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи у 2020 році.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення заяви «Щодо участі Постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році» проголосували 348 народних депутатів.

Згідно з документом, Верховна Рада доручила своїй постійній делегації у ПАРЄ, реалізуючи право України як повноправного члена Ради Європи, подати свої повноваження на затвердження для участі у щорічній сесії ПАРЄ 2020 року.

Відео дня

Разом з тим українські парламентарії закликали країни-члени Ради Європи посилити зусилля зі спонукання російської сторони до виконання її міжнародних зобов’язань як члена Ради Європи, в тому числі ухвалених асамблеєю резолюцій і рекомендацій, з метою відновлення поваги з боку Російської Федерації до принципів міжнародного права, включаючи територіальну цілісність і непорушність кордонів в Європі.

Також Верховна Рада закликала вжити заходів для відновлення ефективного і повноцінного моніторингу з боку ПАРЄ виконання Російською Федерацією зобов’язань, які визначені висновком ПАРЄ № 193 (1996), включаючи вирішення міжнародних спорів виключно мирними засобами, врегулювання питання кордонів на основі міжнародного права, відмову від поширення на окремі країни зон свого особливого впливу, виведення військ з території Молдови, дотримання положень міжнародного гуманітарного права тощо.

Крім того, у заяві йдеться про необхідність ратифікації Росією Європейської хартії регіональних мов або мов національних меншин відповідно до зобов’язань РФ, взятих при вступі до Ради Європи, як це зазначено у висновку ПАРЄ № 193 (1996).

Також Верховна Рада попросила делегацію України в ПАРЄ винести на розгляд парламенту звіт про підсумки участі у роботі ПАРЄ за 2020 рік для подальшого визначення форм і методів досягнення визначених цілей і завдань роботи в асамблеї на наступний період.

У заяві сказано, що метою участі делегації України в роботі ПАРЄ є недопущення збереження існуючої ситуації в Європі, яка склалася у результаті агресивної зовнішньої політики Російської Федерації, доведення об’єктивної інформації про протиправні діяння РФ на окупованих територіях нашої держави та зусилля України для припинення збройної агресії з боку країни-члена РЄ і подолання її наслідків, а також недопущення використання трибуни ПАРЄ для поширення неправдивих наративів про ситуацію в Україні.

Читайте такожКнопкодавство – кримінальний злочин: віднині кнопкодавів у Раді каратимуть штрафами (відео)

Зазначається, що делегація України у співпраці з країнами-партнерами докладатиме зусиль для сприяння реалізації позитивного порядку денного з метою сприяння асамблеєю досягненню цілей, визначених статутом Ради Європи, а саме - зміцнення демократії, верховенства права і захисту прав людини та свобод в Європі.

Також зазначається, що ВР рішуче відкидає можливість підтримки делегацією України будь-яких рішень ПАРЄ, які могли б суперечити статутним цілям чи підривати їх досягнення, а також наголошує на необхідності напрацювання пропозицій щодо посилення інституційних спроможностей та автономності ПАРЄ у реагуванні на порушення з боку держав-членів своїх статутних та договірних зобов’язань, а також у більш широкому сенсі всіх резолюцій та рекомендацій асамблеї.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила права голосу російську делегацію і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексію Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій. На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

13 січня 2020 року голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Єлизавета Ясько заявила, що українська делегація має нову стратегію та конструктивну програму дій на зимову сесію ПАРЄ, що відбудеться наприкінці січня.