Минобороны

"Нажаль, за більш ніж півроку анонсування швидкоплинних і якісних реформ, єдине на що  спромоглося міністерство – це запропонувати переведення лікарень у статус комунальних  підприємств, але без врахування цілком передбачуваних  перешкод",- так з приводу цього питання висловився Андрій Шипко, вказавши на основні недоліки законопроектів, винесених на обговорення Міністерством охорони здоров’я.

На його думку, медичним закладам необхідно надавати автономію, але ця справа досить непроста і відповідальна, а якщо не врахувати навіть найменші деталі, почнеться закладомор

По-перше, на думку парламентаря,  існує загроза того, що в прийнятті Закону виникне певна затримка,  так як період запланованих  змін припадає на час місцевих виборів восени.

Відео дня

« Є ризик, що це питання стане приводом спекуляцій у передвиборчому процесі та до 1 січня  не буде розглянуто  на місцевих рівнях. В результаті вже з наступного року сотні, тисячі медичних закладів залишаться без державного фінансування»  - підкреслив Шипко.

Окрім того, надання лікарням статусу комунальних підприємств говорить про занадто великий впив  місцевих рад як на процес  формування, так і на подальшу організацію роботи закладів.

"Слід зважати й на  те, що в умовах відсутності  бази оцінки послуг та всіх необхідних протоколів лікування, існує загроза, що пацієнт платитиме за послуги більше, ніж це необхідно, - окремо наголошує депутат. 

Шипко відзначає, що незрозумілим є і те, чи має намір  держава взагалі приймати участь в регулюванні  ціноутворення платних для населення послуг, і хто здійснюватиме контроль за їх якістю. Потребує роз’яснень  і формування безкоштовного медичного пакету, якщо звичайно він передбачений.