крымские татары / REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це на круглому столі на тему "Заборона Меджлісу в Криму - нехтування правами корінного народу на самовизначення і порушення міжнародного законодавства окупаційною владою" заявив народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський.

"Як тільки буде рішення "суду", що Меджліс є екстремістською організацією, це означатиме, що не лише його члени та члени Курултаю, але й особи, що мають хоч якісь зв'язки з цими організаціями, згідно з російськими законами, будуть вважатися співучасниками злочину. І це відкриває можливості для окупантів не шукати приводи для переслідування, а достатньо буде написати: спілкувався з членом Меджлісу, подав йому руку. І за це буде кримінальне покарання", - заявив Логвинський.

Читайте такожУ Криму "суд" щодо заборони Меджлісу перенесли на тиждень

Відео дня

Також він додав, що тиск на Меджліс - це тиск на всіх незгодних з тим, що Крим це Росія.

Окрім того, депутат зазначив, що посилити позиції Меджлісу в Україні і його статус за кордоном необхідно через надання йому статусу державного органу самовизначення.

"Меджліс не є організацією, фондом чи іншою формою юрособи. Він раніше функціонував як рада при президенті України, а на сьогодні ми розробляємо законопроект, щоб надати йому статус державного органу самоврядування. Це необхідно зробити, адже Меджліс виконує державні функції - захист територіальної цілісності країни", - підкреслив Логвинський.

Як повідомляв УНІАН, окупаційна "прокуратура" Криму домагається через "суд" визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборони його діяльності на території Криму.

Читайте такожУкраїнська влада не має стратегії повернення Криму - експерти