фото: ukraineun.org

У ході зустрічі голова української місії поінформував Генсекретаря ООН про оголошений в Росії незаконний «вирок» депутату Верховної Ради України та члену української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко, повідомляється на сайті Постійного представництва України в ООН.

За його словами, неправомірне рішення російського суду у вигляді 22 років позбавлення волі Савченко базується на сфабрикованих матеріалах слідства.

Він підкреслив, що порушення Росією універсальних норм права, а також імунітету депутата ПАРЄ, стало чітким сигналом міжнародній спільноті про неприпустимість потурання основоположних принципів та норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН.

Відео дня

Читайте такожУ Слідчому комітеті РФ прокоментували вирок Савченко цитатою Висоцького

Єльченко також зазначив, що справа Савченко та інших українських політичних заручників, яких незаконно утримує Кремль, є наочною демонстрацією того, що в Росії відсутнє правосуддя — є лише гібридне судочинство як елемент гібридної війни проти України та загальнолюдських цінностей.

Під час зустрічі Постійний представник України при ООН також поінформував про ініціативу Президента України про якнайскоріше повернення Савченко в Україну.

Зі свого боку Генеральний секретар ООН підтвердив свою стурбованість ситуацією навколо українки Савченко. Зазначається, що це питання і надалі порушуватиметься ним при зустрічах з російськими високопосадовцями.

Пан Гі Мун запевнив, що Україна може розраховувати на його підтримку.

Читайте такожЗахист звернувся до ООН для звільнення Савченко

Як повідомляв УНІАН, суд у Росії засудив Савченко до 22 років ув’язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України для інформаційного супроводу російських бойовиків.

Також суд присудив Савченко штраф у 30 тис. рублів за «незаконний перетин кордону».

Читайте такожОБСЄ закликає Росію негайно звільнити Савченко

Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили бойовики, які потім примусово переправили її до Росії.

Савченко незаконно утримують в РФ з середини літа 2014 року.