фото УНИАН / УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції в Києві.

"Чи можуть бути вибори на окупованих територіях Донбасу? Можуть. Чи можуть бути зараз? Можуть, якщо ці вибори проведе сам окупант. І аж ніяк ні ми, ні світ ці вибори не визнаємо, так само, як ми не визнали фейкові вибори 2 листопада 2014 року, так само, як ми не визнаємо фейковий референдум в Криму, який проведений окупантом", - наголосив президент.

Читайте такожЛавров заявив, що припинення вогню на Донбасі до "політичного врегулювання" не буде

Відео дня

"Чи будуть вибори, передбачені Мінськими угодами, за українським законодавством, які будуть проведені тоді, коли ми забезпечимо механізм відновлення українського суверенітету в окремих районах Донецької та Луганської областей? Можуть, але ми всі чітко наголосили, що логіка Мінських угод передбачає, що спочатку має бути виконаний безпековий компонент і лише потім вступає в силу політичний компонент, гуманітарний компонент супроводжується", - сказав глава держави.

За словами Порошенка, безпековий компонент полягає не просто в тому, що припиняють стріляти, цього недостатньо. "Мають бути встановлені на лінії зіткнення ефективні спостережні пункти, які гарантують виконання умови про безпеку. Разом з тим, мають бути встановлені відповідні пости міжнародних сил, які будуть розташовані у так званих місцях зберігання зброї, і будуть встановлені відповідні пости на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону", - заявив президент.

"Хто може встановити ці пости? Раніше казали, що це може бути Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Що ми спостерігаємо за останні два тижні: обидва дрони, які використовувала місія ОБСЄ, були збиті окупантами, дронів в ОБСЄ більше не залишалися, дрони дозволяли встановлювати об’єктивну картину, коли порушувався сепаратистами режим припинення вогню", - наголосив Порошенко

"Тому я чітко поставив питання: ми маємо вирішити питання про запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ, яка забезпечить безпековий критерій в окремих районах Донбасу", - сказав президент.