Фото УНІАН

Як повідомляє прес-центр СБУ, механізм було створено російськими спецслужбами "для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні".

"Зокрема увагу оперативників спецслужби привернула петиція щодо запровадження на території Харківщини "особливого регіону розвитку "Слобожанщина", подана одним з членів колишньої Компартії України", - сказано в повідомленні.

Як з’ясували співробітники СБУ спільно з працівниками ІТ-відділу Адміністрації президента, "накрутка" голосів відбувалася з ІР-адрес, розташованих у Тирасполі (20%), Луганську (10%), Москві (6%), Краснодоні (3%) тощо.

Відео дня

Станом на 10 травня за цю петицію було віддано близько 45 тисяч голосів, з яких 20 тисяч було одразу видалено як такі, що повністю відносяться до так званих "ботів".

Читайте такожПарубій відреагував на першу "прохідну" петицію до ВР, яка набрала 25 тисяч підписів

"Із 25 тисяч підписів, що залишилися, лише 30% – реальні користувачі мережі Інтернет, інші 70% - викликають обґрунтовану підозру на предмет автентичності та мають ознаки "ботів", - зазначає спецслужба.

В рамках кримінального провадження оперативники спецслужби також виявили факти надання послуг "голосування" з боку SMM- та SEO-компаній, які використовують власний ресурс фейкових акаунтів у соціальних мережах та поштових скриньок. За попередніми даними, вартість їх послуг становить 7-10 гривень за голос.