Микола БОРДЮЖА
Генеральний секретар Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Микола БОРДЮЖА вважає, що країни НАТО не дадуть Україні залишитися нейтральною державою. Про це він сказав в інтерв`ю УНІАН.

«Це право України обирати собі статус. Особисто я не вірю, що Україні дадуть змогу залишатися повністю нейтральною державою. Ми ж усі бачимо, що у вас там відбувається – як її тягнуть у НАТО. Навіть якщо ви захочете, думаю, вам не дадуть залишитися повністю нейтральними…», - сказав М.БОРДЮЖА.

На його думку, «все робилося і робиться для того, щоб не було зближення з Росією».

Відео дня

Відповідаючи на запитання, яка система колективної безпеки вигідніша Україні - НАТО чи ОДКБ, він сказав, що необхідно все зважити, у тому числі з фінансового погляду.

«На сьогодні в Україні експлуатується техніка, яка вироблена на заводах Росії та України. Крім того, офіцери готуються в навчальних закладах за програмами, створеними фахівцями Росії, України, Білорусі. У нас одна ментальність, у нас єдина система безпеки, яка збереглася з часів СРСР. З погляду питань безпеки – це величезна кількість ниток, якими ми зв`язані. Сьогодні деякі політики України все це хочуть обірвати», - сказав він.

На його думку, вступ України до НАТО як мінімум ускладнить ситуацію для вирішення спільних проблем безпеки.

«У нас сьогодні в рамках СНД Об`єднана система ПВО, куди входить і Україна. Виходить, це треба ламати. У нас сьогодні є зв`язки у військово-промисловому комплексі, і низка систем озброєння ми робимо і розробляємо разом. У нас є взаємодія спецслужб. А нам потім скажуть – кордон закриваємо і вся орієнтація - на Європу. Центр уже буде в Брюсселі», - сказав М.БОРДЮЖА.

Окрім цього, генсек ОДКБ упевнений, що інтеграція в Альянс призведе до соціальних проблем.

«У мене в Україні живуть батьки і брат, і я не хотів би, щоб мені треба було отримувати візу в Україну. Усе це призведе до того, що ми як єдиний народ матимемо розділову лінію. Я цього не хочу і не думаю, що прості українці цього хочуть. Але логіка останніх дій веде саме до цього», - сказав М.БОРДЮЖА.

Довідка УНІАН. Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – військово-політичний союз, створений колишніми республіками СРСР на основі Договору про колективну безпеку (ДКБ), підписаного 15 травня 1992 року в Ташкенті. Договір продовжується автоматично щоп`ять років.

В ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан і Узбекистан.