Драки в Днепре с участием титушек 9 мая / Иллюстрация: informator.dp.ua

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що за проплаченими акціями, які відбуваються в Україні, стоять росіяни, а також Віталій Захарченко, Сергій Курченко й Микола Азаров. 

Читайте такожСутички у Дніпрі: координатору "тітушок" повідомили про підозру

Як передає кореспондент УНІАН, на брифінгу Василь Грицак повідомив, що СБУ встановила 40 організаторів, які за вказівкою російських спецслужб організовують та проводять так звані проплачені акції протесту.

Відео дня

За його словами, з боку російських спецслужб на території України створюються підконтрольні громадські структури, які використовують загальнодержавні та регіональні проблемні аспекти життя для дестабілізації ситуації в країні.

"Багато акцій є замовними. В цьому (тіньовому ринку праці) нами задокументовано 40 організаторів і частково ідентифіковано близько 5 тис. осіб, які регулярно беруть участь у замовних акціях. І це тільки по місту Києву", - сказав Грицак.

За його словами, 8 організаторам таких акцій вже висунуто підозри. При цьому голова СБУ зазначив, що за участь у подібних акціях людям пропонують від 150 до 200 гривень, а якщо мова йде про активні речі — провокації, вчинення бійок з правоохоронцями, то мова йде про виплату винагороди в сумі до 500 доларів. У контексті сказаного Грицак закликав громадян України не піддаватися подібним спокусам і не брати участь у проплачених акціях.

Він зауважив, що "людина під час допиту прямо вказує на тих, хто дає гроші, хто стоїть за цими акціями. Називаються напряму: (колишній міністр внутрішніх справ Віталій) Захарченко, (український бізнесмен, соратник екс-президента Януковича Сергій) Курченко, так званий "Комітет визволення України", (екс-прем’єр-міністр України) Микола Азаров і таке інше".