фото president.gov.ua

Колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль був другом України і бачив український народ у сім'ї європейських народів.

Про це заявив президент Петро Порошенко, який у суботу, 1 липня, взяв участь в європейській церемонії пам'яті колишнього канцлера ФРН Гельмута Коля в Страсбурзі, повідомляє прес-служба президента.

"Сьогодні тут, у Страсбурзі Німеччина, Європа і весь світ прощалися з великим німцем, великим канцлером, який об'єднав Німеччину. Великим лідером об'єднаної Європи і великим другом України, який бачив Україну та український народ в сім'ї європейських народів", - сказав Петро Порошенко.

Відео дня

Читайте такожПорошенко бере участь у церемонії прощання з колишнім канцлером ФРН Колем у Страсбурзі (фото)

Президент зазначив, що від імені українського народу вшанував пам'ять "великого німця, великого європейця з вдячністю за все, що було зроблено". 

Порошенко підкреслив, що саме Коль знайшов правильну мову з тодішнім Радянським союзом.

"Це він зробив великі кроки для того, щоб був мир, щоб ніколи більше не почалась війна… Сьогодні час, щоб ми навчилися у канцлера Коля як вирішувати складні, проблемні питання", - додав президент.

Нагадаємо, участь у першому в історії ЄС державному акті прощання з колишнім канцлером Німеччини Гельмутом Колем взяли численні лідери держав.

Читайте такожУ Страсбурзі прощаються з екс-канцлером Німеччини Гельмутом Колем (фоторепортаж)

Після церемонії у Страсбурзі труну з тілом покійного доставлять до Німеччини вертольотом, після чого її відвезуть до собору міста Шпаєр, де відбудеться панахида і прощання з військовими почестями.

Згідно з останньою волею Коля, його поховають не в Людвігсхафені, де спочивають інші члени його сім'ї, а на кладовищі в Шпайєрі.