За словами Клімкіна, дії шпигунів не могли б залишитися непоміченими урядом / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликає провести міжнародне розслідування щодо постачання до Північної Кореї ракетних технологій.

Про це глава українського зовнішньополітичного відомства написав в авторській колонці на сайті The New York Times у відповідь на матеріал цього видання від 14 серпня щодо можливого постачання Україною ракетних технологій до КНДР.

За даними Клімкіна, інструкції щодо технологій будівництва ракетних двигунів RD-250, які, ймовірно, використовує КНДР, містяться у складних посібниках, схованих на об'єктах високого рівня захисту та охорони.

Відео дня

«Злочинці не тільки не зможуть отримати доступ до цих посібників, але й жодні зусилля не можуть залишитися непоміченими нашим урядом», - зауважив Клімкін.

Читайте такожПорошенко доручив запросити в Україну авторів статті The New York Times

«Але я сумніваюся, що Північна Корея могла досягти того, що вона зробила, без сторонньої допомоги. Глобальна спільнота тепер має об’єднатися, щоб провести міжнародне розслідування, щоб дізнатись, хто за це відповідає», - підкреслив міністр.

Як повідомляв УНІАН 14 серпня американське видання The New York Times розмістило публікацію, в якій стверджувалося, що успіхи Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети, яка, ймовірно, може досягти США, стали можливими завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, швидше за все, з українського підприємства.

У відповідь на цю публікацію секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що український оборонно-промисловий комплекс не постачав ракетні двигуни і ракетні технології режиму Північної Кореї.

На "Південмаші", де виробляли двигуни RD-250, заявили, що завод ніколи не мав і не має жодного зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного або оборонного характеру.

Президент України Петро Порошенко доручив Турчинову разом з компетентними органами провести розслідування стосовно інформації, поширеної New York Times.