Зафіксовано кілька звернень до поліції щодо порушень на виборах / Фото УНІАН

В Одеській області поліція почала розслідування за фактами підкупу виборців та агітації під час виборів до об'єднаних територіальних громад. Як повідомили УНІАН у відділі комунікацій Головного управління Національної поліції в Одеській області, в ході передвиборної агітації в Кілійському районі зафіксовано факти прямої агітації за діючого мера і підкупу виборців продуктами харчування.

Крім того, в Білгород-Дністровському районі зафіксовано кілька звернень до поліції щодо здійснення прямої агітації виборців. Зокрема, деякі чоловіки передавали неправомірну вигоду жителям однієї з вулиць і в магазині села Шабо за віддання їхніх голосів на користь одного з депутатів.

«Правопорушники вимагали надати паспорт виборців і попереджали громадян, що вони повинні сфотографувати бюлетень для звіту», - розповіли в главку. За цими фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.160 (підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Читайте такожРяд партій заявили про порушення на місцевих виборах

Зазначається, що всі зареєстровані факти будуть перевірені правоохоронними органами. Також сьогодні до чергової частини Подільського відділу поліції надійшло 9 анонімних повідомлень про те, що невідомі особи підкуповують виборців, до Біляївського відділу поліції - 2 повідомлення про можливе підвезення громадян до виборчих дільниць і про підкуп виборців.

У зазначені населені пункти було направлено групи швидкого реагування патрульної поліції і слідчо-оперативні групи для перевірки зазначеної інформації, однак, як стверджують у поліції, жодна з них не підтвердилася.

Також біля виборчих дільниць у Подільському районі невідомі порізали шини автомобілів трьох місцевих жителів. Відомості про цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією ч.1 ст.194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

За даними Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» (КВУ), порушення зафіксовано у Вилківській і Шабській громадах. Зокрема, на виборчій дільниці № 510423 (місто Вилкове) голосування проходило відразу у декількох виборчих округах з виборів депутатів міської ради. Члени дільничної виборчої комісії (ДВК) видали виборцям бюлетені не за тим округом, де вони зареєстровані і мають право голосу. Тому виборцям довелося звертатися до голови ДВК з вимогою заміни бюлетені в окрузі, де вони мають право голосувати, в результаті чого на дільниці утворилися черги.

Також подібні випадки порушення видачі виборчого бюлетеня зафіксовано в Шабській громаді. В обласному КВУ зазначили, що найвищу явку виборців відзначено в Куяльницькій громаді - понад 60%, трохи нижчу - в Лиманській, Маяковській і Шабській громадах.

Як повідомляв УНІАН, в Одеській області на виборах в ОТГ кандидатами в депутати сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів зареєструвалися 1432 людини.