Відгук російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури / Міністерство оборони України

Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук вважає, що відкликання російських представників із Спільного центру контролю і координації припинення вогню та стабілізації лінії зіткнення сторін на Донбасі (СЦКК) призведе до ліквідації цієї структури та унеможливить забезпечення режиму тиші.

Читайте такожУ "ДНР" заявили, що російські спостерігачі СЦКК покинули окуповану територію Донбасу

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Марчук нагадав, що 20 грудня відбудеться останній цього року, 73-й раунд переговорів у Мінську.

Відео дня

«Дуже важливу роль у забезпеченні цієї технології (забезпечення режиму тиші – УНІАН) відіграють військові Спільного центру контролю і координації, куди входять українські і російські військові», - заявив він.

За словами Марчука, на відміну від патрулів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, ці офіцери мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. «Російські військові - в порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ. Акція російського керівництва по відкликанню своїх військових із складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленість завтра буде досягнута», - зауважив Марчук.

«До того ж, відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури. Це погано… Крім того, це своєрідний шантаж, намагання вивести нас на прямі переговори з бойовиками ОРДЛО і поганий симптом взагалі», - підкреслив Марчук.

Як повідомляв УНІАН, МЗС РФ 18 грудня заявило, що Росія припиняє роботу свого представництва у СЦКК. Російські офіцери залишать Україну 19 грудня через нібито «напружену морально-психологічну обстановку» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців».